Så var det dags för en liten utflykt igen denna gång bar det av till Uppland och Lövstadbruk. Då jag är av Vallonsläkt så är jag speciellt intresserad av dessa bruk då det invandrat Valloner där för att hjälpa Svenskarna med järnbruken på 1600-talet.
Vi kom precis lagom för en guidad visning i den vackra herrgården.

Den duktiga guiden berättade om familjen De Geer som bott på Herrgården sedan 1600-talet fram till 1986 då den överläts till en stiftelse.
Dagens herrgård uppfördes (liksom det övriga bruket) efter rysshärjningarna 1719 och stod klar på 1730-talet. Den uppfördes med  flyglar innanför borggårdsstaketet i lövstasmitt järn. Huvudbyggnadens bottenvåning inreddes med matsal, samt förmak. Övervåningen med sovrum. Flyglarna inreddes till gästrum- och köksflygel. Två paviljonger mot vattnet inreddes till naturaliekabinett och bibliotek.

Och på baksidan av herrgården rinner en härlig Å med både badplats, vackar dammar och fördämningar den de gamla smedjorna låg.

Och efter gudningen åt vi en bättre middag med rödspätta och färsk potatis och så drack vi lite vitt vin till det hela. För att smälta maten tog vi en lång runda runt Herrgården och dess omgivningar i den ganska heta kvällen. Och jag har min Salsakjol som jag har bott i hela sommaren och en tunn skön bomullsskjorta som passar bra när det är varmt. Gympaskor har jag mest av praktiska skäl, skönt att ha när man skall gå en bit.

 

Vi sov över i Värdshuset vid Lövsta Bruk och idag har vi också besökt Tobo och Österbybruk, som också är klassiska bruksorter i området.
I Österbybruk hade de en jättefin utställning som kallas “I huvudet på….” och utställningslokalen var så himla läcker, en fördetta industrilokal som kallas för Ånghammaren.

Dett konstverket var skapat av Sam Westerhom och kallas Solitärer.

Detta fotot gör inte tavlorna rättvisa men så fina tavlor som jag gärna skulle ha hemma ovanför sofforna på vår stora vägg i vardagsrummet.

Och så mötte vi världens gulligaste valp, samma ras som Molly. Och kan man tänka sig att uppfödaren till valpen har en helsyster till Molly, nämligen Lilla My Dvärgschnauzervärlden är inte stor.

Ett fint orangeri hittade vi också med härliga stockrosor.

Och så fanns det en antikaffär som sålde vintage och retrogrejor och jag köpte något som jag letat efter länge, något blått i porslin som jag skall ha i stugan, mer info i nästa inlägg.

Följ mig
Utflykt till Leufstabruk
Märkt på:            

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *