Kärt barn har många namn och jag älskar frukost. Det är en av orsakerna till att gå och lägga sig på kvällen, efter sömnen väntar en härlig frukost. I Sverige och Norge kallas morgonmålet för Frukost/Frokost. Samma ord betyder lunch i Danmark. I Danmark kallas frukosten morgenmad så en viss förvirring  uppstår då scandinavier besöker varandra, frukost? Nej det är alldeles för tidigt Frokost? Vad då det är alldeles för sent!
Ha, ha ….

Vad du än kallar den första måltiden så är det den viktigaste måltiden under dagen och varje land har sin egen frukosttradition.

Bröd:
I Sverige har vi surdegsbröd
Norge Kneip
Danmark Rågbröd

Pålägg:

Sverige Ägg och kaviar, ost
Norge norsk ost och brunost
Danmark Ost och smör

Dryck

Sverige: Svart kaffe och juice
Norge: Svart kaffe och juice
Danmark: Svart kaffe och juice

Flingor

Sverige Filmjölk och yoghurt med granola och musli och bär eller kalaspuffar
Norge Frokostblandning typ flingor med banan
Danmark Naturell yoghurt  med rågflingor, Ymerdrys

 

 

Och för den stora helgfrukosten

Sverige Surdegsbröd av olika sorter, ägg, kaviar, ost, sylt, skinka och leverpastej. Yoghurt, färsk frukt, stekt ägg eller omelett, kaffe, juice och mjölk. Många timmar, morgontidning och gott sällskap.

Norge Olika typer av bröd, norsk ost och brunost, kokta ägg, Skinka och skivad gurka, paprika och tomater. Mjölk, juice, kaffe och te. Många timmar, radion på i bakgrunden och gott sällskap.

Danmark Färska frallor minst en per person plus wienerbröd och ljust bröd som normalt inte blir uppätet. Rågbröd, ost sylt och marmelad. Eller en fullständig scandinavian brunch med äggröra , bacon alla pålägg från kylen. Juice, mjölk, te och kaffe. Kanske en snaps med gammel dansk eller tre om det är ett speciellt tillfälle….

Ja som ni ser skiljer det inte så mycket mellan de Scandinaviska frukostarna och här hemma har vi ju en blandning av Norsk/Svensk frukost.
Och helgfrukostarna bli snäppet bättre när ungdomarna är hemma .

 

Följ mig

Breakfast, frokost, morenmad, frukost
Märkt på: