Snart är det dags att njuta av sommarstugeliv och ljumma kvällar. Här är några saker som gör ditt sommarparadis ännu härligare!

Just sommarhus förbises ibland när det gäller heminredning. Visst, en och annan altan byggs säkerligen av soltörstande semesterfirare i juli, men inomhus ser det ut precis som det alltid gjort. Om du är sugen på att fräscha upp sommarstugans interiör, och skapa en atmosfär som andas total avkoppling, så kolla mina tips nedan. Mysfaktor garanterad. Vårat vardagsrum i gamstugan, möblerat med loppisfynd och saker vi fick med stugan.

Elda i öppna spisen
Finns det något ljuvligare än att värma sig framför en brasa när regnet smattrar på fönstret? Få inredningsdetaljer skapar nämligen en sådan stämningsfull känsla, oavsett var i huset den är placerad. Vi har våran öppna spis mitt i stugan så med en läshörna där man kan sitta
och njuta av elden.

Låt även veden dra till sig blickarna; samla vedträet i en traditionell flätad korg vid öppna spisen, som här en korg och en vitmålad back.

Pynta rummen med loppisfynd
Svensk sommar är för många synonymt med de tusentals loppmarknader vars skyltar kantar landets grusvägar. Kombinera nytta med nöje – utforska loppisar i närområdet och fynda föremål som gör ditt sommarhem mysigare. Tänk vaser i olika färger och former, en vacker gammal bok som genast blir vardagsrummets blickfång, tjusiga figuriner till köksfönstret, en kakburk från 1950-talet… Listan är oändlig, så det gäller att lita på magkänslan när du får syn på den där retroprylen som du instinktivt vet hör hemma hos dig. Här lite tallrikar från förra årets loppisrunda.

Satsa på ett rustikt matbord
Varför inte manifestera din kärlek till livet på landet genom att välja ett matbord av det rejälare slaget. Korgstolar passar utmärkt till ett kraftigt träbord som på bilden, medan pinnstolar är ett annat tacksamt val eftersom de inte behöver vara precis likadana. Var inte heller rädd för att inreda sommarstugan med ljusa färger; en matplats i exempelvis ett vitmålatmatbord bidrar med trivsam känsla. Bordet har Anders byggt.

Skapa en läshörna
Trots att många gör den temporära flytten till lantstället i syfte att koppla av, så finns där inte alltid en dedikerad hörna där man kan sjunka ned med sin favoritkopp och en bra bok. Men det behöver faktiskt inte vara svårare än att flytta en av vardagsrummets fåtöljer till ena hörnet, tillsammans med ett litet bord och bra läslampor. Om vardagsrummet är av det mindre slaget kan en ljus fåtölj med tillhörande pläd i sovrummet fungera lika bra – huvudsaken är att det finns en plats att bara läsa, nu när du för en gångs skull har tid till det.

Tända ljus
Vem har sagt att vintern har patent på stearin som ljuskälla? Det är lätt att glömma att en vacker ljusstake passar perfekt som ögonfägnad även i sommarstugan, och att skenet från levande ljus gör praktiskt taget alla rum så mycket mysigare. Låt ett par matchande ljusstakar hamna i uppmärksamhetens centrum på soffbordet, eller placera en originell ljusstake på vedspisen där den verkligen kommer till sin rätta. Stearinljus har en särskilt magisk effekt under dunkla sensommarkvällar…

Glöm inte sovrummet
Och visst går det att förvandla sovrummet i sommarhuset till ett trivsamt krypin utan större ansträngning. En fin bokhylla på väggen och ett tips är att hänga upp en färgglad ljusslinga eller vimpel för en kul känsla. Om du vill skapa rymd så målar du sovloftets väggar och tak vita, medan stora kuddar inbjuder till (många…) tupplurar under sommarens gång. Och som pricken över I:et en nyplockad pion.

Underskatta inte pläden
Sist, men absolut inte minst – vackra plädar gör verkligen skillnad och leder till en mer ombonad stämning i sommarhuset. Det bästa med en skön pläd eller filt är att den inte bara är fin att vila ögonen på, utan även har en funktion. Vem längtar inte efter att vira in sig i något mjukt efter ett svalt kvällsdopp? Det finns mängder av material att välja bland, så det tål att funderas på vilken slags pläd som passar i respektive rum. Ett annat tips är att kombinera två plädar i samma färgskala, en enfärgad och en mönstrad, för att skapa en mysig enhet. Och här känner jag att jag skulle behöva göra en investering
i några fina plädar, det får bli årets investering till sommarhuset.

Följ mig
Snart är det dags att njuta sommarstugeliv
Märkt på:                

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *