Söndagen bjöd på strålande väder och Anders föreslog en tur till Tidö Slott som inte ligger mer än 20 minuter med båt från vår lilla Ö. Vi lägger till vid en mysig brygga med tillhörande sandstrand ca 1 km från Slottet. Det doftade sommaräng och gräshopporna indikerar att sensommaren är på ingång då vi vandrade den söta grusvägen upp mot slottet. För några år sedan var vi på guidad tur i slottet så vi vet ganska mycket om slottet.

Tidö Slott är sannolikt ett av Sveriges bäst bevarade och mest levande slott från stormaktstiden. Axel Oxenstierna, som var Gustaf II Adolfs rikskansler och Drottning Kristinas förmyndare, lät uppföra byggnaden 1625–1641 med hjälp av arkitekterna Simon de la Vallée och Nicodemus Tessin d.ä.

Slottet är byggt i stram holländsk renässansstil. De tongivande elementen är de vackra sandstensportalerna. I 200 år ägdes Tidö av den Oxenstiernska familjen och såldes första gången 1840. Det påföljande halvseklet innebar en stark nedgångsperiod för slottet då det bytte ägare inte mindre än sex gånger tills det köptes av Carl-David von Schinkel 1890. Sedan dess har fyra generationer av familjen von Schinkel ägt, bebott och vårdat Tidö.

Omgivningarna kring slottet är vacker ädelskog, ängar och äppellundar. I hjorthägnet finns det kron- och dovhjort och under sommaren finns det får i hagarna nära slottet.
Här poserar jag och Molly utanför huvudporten.
Blusen är en gammal favoritblus i luftig bomull som är skön att bära under varma sommardagar som denna söndag.

På gräsmattan vid slottet finns Axel Oxenstiernas månghundraåriga ek, med en omkrets på ca 7 m, som visat sig ha ett flertal utrotningshotade insekter som inneboende.

Dagen var som gjord att åka motorbåt det fläktade underbart, vi gjorde en extra avstickare runt ön Gräggen på väg hem, här brukar Hanna och hennes kompisar ankra upp när de är ute och badar med båten. I år är det extra mycket båtar i Mälaren det beror nog på att många hemestrar .

När vi kom hem förevigades Anders årliga snurrhopp och det är viktiga saker…

Följ mig
En utflykt till Tidö slott
Märkt på:                

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *