Vad mycket jag har hunnit med under denna härliga söndag i september. Först sovmorgon med tillhörande lång frukost, sedan långpromenad till Vallby Friluftsmuseum i den härliga septembersolen, klippt gräsmattan vid sommarhuset samt målat framsidan av gamstugan.
En blåsig dag någonstans utmed Svartån.

Vi passerade det idylliska kolloniområdet Biskopsängen som ligger utmed Svartån och där en del hus har sjötomt med egen brygga, hur fint.

När barnen var små spenderade vi många timmar på Vallby friluftsmuseum, det är verkligen idylliskt med små timrade hus som är hitflyttade från olika delar av Västmanland.

Vallby Friluftsmuseum visar västmanländsk kulturhistoria. Här finns levande samlingar av växter och djur, fornlämningar och insamlade byggnader med föremål som tillsammans ger en upplevelse av livet förr.

Museet är öppet alla dagar året om och har fri entré. Vi fikade på Systrarna på Gaggeska Gården som har restaurang & café. Det går också bra att ta med egen picknickkorg. Det finns sittplatser med bord lite här och där på området. Nu satt vi utomhus i den varma solen och njöt men på vintern kan man fika inomhus och det är jättemysigt.

Byskolan i Råsbo. År 1844, två år efter skolstadgans införande, bildades det första skolrådet i Nora. Den första tiden skedde undervisningen i bondgårdar i trakten men så småningom byggdes skolhus runtom i socknen och 1877 stod skolhuset i Råsbo klart. Till Råsbo skoldistrikt hörde Runhällen, Råsbo, Hedkarlsbo, Falkenberg, Östanås, Hellby och Sifferhällen. Skolan var byggd för undervisning av tjugo barn och som mest gick 27 barn där samtidigt. Ett uthus med vedbod och avträde byggdes också i anslutning till skolan. Trädgården fick pioner, krusbär, vinbär, fruktträd och lönnar.
Skolan är byggd 1877 i Råsbo, Nora. 1926 lades skolan ned och 1982 flyttades den till museet.

I museets skolträdgård visas den mångfald av sorter som fanns av grönsaker runt sekelskiftet 1900. Många av dem går att se på skolplanscherna inne i skolsalen.

Det är värt att besöka Vallby Friluftsmuseum enbart för alla fina planteringar, här står vi vid planteringen på torget utanför Gaggerska Cafet. Typen av växter som finns i museets historiska miljöer fanns på den tiden som miljön speglar. Många av växterna är insamlade från Västmanland och bildar en levande samling. Merparten av växterna är äldre och har med sig berättelser om en tid som gått. Växterna gav människan mycket av det som var viktigt: byggmaterial, mat, redskap, kläder, medicin, färgämnen och mycket mer.

På torget i Tenngjutaregården finns ett museitryckeri med gamla tryckpressar från tiden då tryckarkonsten var ett hantverksyrke. Tryckeriet ställdes iordning av framförallt ideella krafter och öppnades på museet 1962.

Efter promenaden åkte Hanna tillbaka till Örebro och jag åkte ut till sommarhuset för att klippa gräs och måla framsidan av Gamstugan. Nu har jag bara norrsidan kvar att måla, kanske får till det imorgon.

Härlig söndag i september
Märkt på:                    
RSS
Follow by Email
Facebook
Instagram