Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Åhlens

Jag klickade hem en mössa inför vintern, det blev en Beanie från Matz Nörgaard mjuk och fluffig den finns att köpa här.

Det börjar bli kallt ute, så på morgonpromenaden med Molly är det både mössa och handskar som gäller. Idag blev det tre turer med Molly på sammanlagt 6000 steg och så har jag kört ett dubbelt Strömskärspass, passet hittar ni här. Och de sista nätterna har jag sovit hyfsat också, jag sover ju dåligt sedan 8 år tillbaka beroende på övergångsåldern. När jag blir stressad, som förra veckan på jobbet, då sover jag ännu sämre. Förra veckan var det riktigt illa med sömnen på fredagen var jag så trötta att jag med nöd och näppe klarade av att jobba mina 8 timmar, sömnbristen gör att jag får sämre minne och hjärnan känns trög, inte bra alls.

Under övergångsåldern minskar östrogenet, ett hormon som fungerar som en budbärare i hjärnan och därför påverkas ett visst område kallat hypotalamus när östrogenet minskar. Detta område styr många funktioner så som sömn, kroppstemperatur och känsloupplevelser.
En annan orsak till sömnproblem är att jag blir väckt av mina svettningar och värmevallningar under natten, fast det har minskat det senaste halvåret. Om jag är nedstämd eller orolig kan göra att jag får svårt att somna på kvällen.

Fysisk aktivitet har en positiv inverkan på sömnen så jag försöker att antingen ta en PW eller styrketräna varje dag. Det har nämligen visat sig att motion ger lika bra effekt på besvär vid klimakteriet som östrogenbehandling ger. Ibland till och med bättre effekt.

Motion motverkar även nedstämdhet, oro, förhöjt blodtryck, viktökning och benskörhet. Motion ger inte heller några biverkningar så som östrogenbehandling där de allvarligaste biverkningarna är blodpropp och bröstcancer.

Men nu blir det några avsnitt av en ny serie som jag börjat se på HBO, Top of the lake, klart sevärd.

Vinterns mössa
Märkt på:                        
Facebook
LinkedIn
Instagram