Apelsinen är vinterns höjdpunkt både söta och saftiga, minst en om dagen vill jag ha.

Sicilianska apelsiner, Blodapelsiner odlas främst på Sicilien. De har en kortare säsong än vanliga apelsiner. De skördas mellan januari och mars.

Navelapelsin, Apelsiner delas in i tre grupper: blonda apelsiner, blodapelsiner och navelapelsiner. Varje grupp har flera olika sorter.

Apelsiner odlas nästan uteslutande i länderna runt Medelhavet men även i Australien, Sydafrika, södra USA och i Syd- och Mellanamerika.


Du kan så apelsinkärnor i krukor med blomjord. Håll sådden varm och fuktig så gror de ganska fort. Låt plantan växa ett tag, och plantera sedan om den i ny jord. Några apelsiner blir det dock inte på många år, om ens någonsin, men ett litet vackert träd får du i alla fall.

Apelsiner, precis som alla andra citrusfrukter, trivs bäst i kylskåpet och inte i fruktskålen. I rumstemperatur möglar de lätt. Men ta gärna fram apelsinen en stund innan du ska äta den, då smakar den bättre.

En apelsin om dagen täcker dagsbehovet av vitamin C. Apelsin innehåller också fibrer som är bra för magen och folat som hjälper till att bilda röda blodkroppar .

För dem som planerar att bli gravida eller är gravida är det extra viktigt att få i sig folat – du som har cravings efter citrusfrukter kan därför skatta dig lite extra lycklig!

Mycket smak sitter i skalet. Se bara till att använda ekologiska apelsiner – om de är besprutade sitter mycket av det i skalet.

Enklast går skalet att riva om apelsinen är kylskåpskall. Ska du däremot använda saften pressar du den lättast av rumsvarma apelsiner.

Apelsin och salvia är goda smakkompisar. Stek kyckling eller halloumi med färska salviablad och skal från apelsin. Blodapelsin är gott ihop med basilika. Pressa blodapelsinen och tillsätt finhackad basilika för en riktig energikick till juice.

Ett av de bästa julpynten är av just apelsinen, apelsingirlangen, jag gjorde en förra året se här.
Jag hade inte tänkt börja julpyssla än, först skall vi avhandla Thanksgiving med Kalkon och hela paketet, jag hade tänkt att bjuda in kompisar från Ön men nu skall man nog hålla sig till sin närmsta familj ett tag framöver.
Och så har jag precis sett klart den bästa serien som alla måste se för kläderna, inredningen, huvudrollsinnehavaren, storyn, serien heter The Queens Gambit, se den …..

Apelsinen
Märkt på:        
RSS
Follow by Email
Facebook
Instagram