Det finns de som har firat novent sedan 2014 – en blandning av november och advent. De kom på konceptet för att få ta del av så mycket julstämning som möjligt. De älskar jul jättemycket och Novent är en bra ursäkt att få ha framme lite jul i november också. Novent har blivit så uppmärksammat att det numera till och med räknas som ett nyord.

Precis som advent räknar ner till julafton så räknar novent ner helgerna till advent. Man tänder ljus varje söndag, men åt fel håll. Du börjar alltså med att tända ljuset längst till höger. Sedan möts novent och advent på det fjärde ljuset (första ljuset från vänster) som blir starten på advent! Adventstaken blir alltså noventstake och första advent blir sista novent.

– Det är så många regler kring vad man får göra kring jul, när man får ställa fram julgranen och så vidare. Jag är av den gamla stammen och tycker inte att man skall tjuvstarta så novent för mig blir att satsa på ljus, både elektriska slingor och levande ljus, nypon och tupaner, minipumpor som dekoration. Kanske skulle jag kunna sträcka mig till att tjuvsmaka lite glögg och kanske äta en lussekatt men där går gränsen.
Det som hjälper lite är de ljusen jag köpte till trädgården i oktober, de hjälper till att lysa upp trädgården innan det är dags att plocka fram adventsljusen.

Novent
Märkt på:                
Facebook
LinkedIn
Instagram