Skickar någon julkort nuförtiden, jag menar riktiga julkort som man stoppar i ett kuvert och skickar med posten. Postnord gör varje år en  undersökning och resultatet består. Svenskarna vill fortfarande allra helst ha fysiska julkort i brevlådan. Trots det är det färre och färre som skickar dem.
Jag tror att ett julkort betyder mer genom omtanke från avsändaren. Någon har valt ut julkortet, köpt det, skrivit, frankerat och lagt på lådan. Sedan finns det så många sätt att skicka julhälsningar på idag, via sociala medier, mejl eller bara ett sms, så man väljer olika sätt beroende på vem man skickar till.
Oftast är det den äldre generationen, mamma och mormor, som får de efterlängtade julkorten i brevlådan. Men jag tror att alla blir glada av ett fysiskt julkort.
En annan anledning att många vill ha dem i brevlådan är att man tycker att det är en viktig tradition som hör julen till. Kanske särskilt till dem man inte träffar varje dag. Det blir ett sätt att påminna om att man finns och tänker på varann även om man inte träffas.

Idag fick vi rada upp oss utanför huset för Anders vill fortfarande skicka ett riktigt julkort och vi ställde förstås upp.

Hanna hjälpte mig med pepparkakshuset igår, i år blev huset verkligen gjort från grunden, egen deg, vi stansade själva ut delarna till huset, Hanna satte ihop det och dekorerade, perfekt samarbete. Och behöver jag tillägga att julstämningen var på topp med, julmusik, glögg och ett litet julebord. Blir julafton hälften så bra är jag mer än nöjd.

Hur länge har man bakat pepparkakshus? De första entydiga belägg för att man bakat hus av pepparkakor kommer från 1800-talets Tyskland. Det är faktiskt inte osannolikt att bröderna Grimms historia om Hans och Greta och häxan som bodde i ett ätbart hus fungerade som inspiration. I alla fall spred sig seden att konstruera hus av pepparkaka från Europa till USA under seklet. Den verkliga boomen för pepparkakshus kom under 1900-talet, särskilt efter andra världskriget, då den allmänna välfärdsökningen gjorde att folk hade råd att unna sig den här typen av juldekorationer. Jag minns från min egen barndom att Sockerbolaget omkring 1970 sände ut mallar och recept till speciella pepparkaksdegar, antagligen för att öka familjernas sockerinköp. Jag växte upp med ett pepparkakshus varje jul som min mamma satte ihop med massa söta marsipantomtar runt.

Storleksrekordet för pepparkakshus ligger på 234 kvadratmeter och sattes nyligen i Bryan, Texas. Vårat hus är kanske 0,0001 kvadratmeter…

Årets julkort
Märkt på:            
Facebook
LinkedIn
Instagram