I år vill jag ha Jätteverbena i stora krukor på nya skifferterrassen och några ute vid sommarhuset.
Nu är det dags att plantera fröna ,oavsett vilken frösort du väljer är det viktigt att så jätteverbena tidigt, läs: nu eller om någon vecka – eller högst ett par, då de har en väldigt lång utvecklingstid. Och de behövs – eftersom det ska genereras kraft till att blomma långt in på senhösten – ända tills frosten ta dem. I det stadiet är det viktigt att inte klippa ner dem direkt då de blir perfekta som fågelbord för alla småfåglar.
Förkultiveras inomhus i såjord. Täck med klar plast försedd med lufthål. Håll sådden i 18-20 grader tills groning skett. Omskolas i näringsberikad planteringsjord och placeras därefter ljust och i 15-18 grader. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över.

Luktärter skall det också bli i sommar, de skall förplanteras i april. Förkultiveras inomhus i såjord. Placeras i 18-20 grader, ljust och svalt efter groning. Hantera varsamt vid omskolning. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Toppas vid 7-10 cm för mer grenade plantor. Kan även sås direkt på friland när jorden blivit uppvärmd. Odlas i spaljé eller liknande. Rensa efterhand för längre blomning.
Luktärtorna skall jag ha i en ny upphöjd pallkrage med en ordentlig spalje vid ingången till trädgården vid sommarhuset.
Mammoth heter luktärten som jag skall plantera.

I februari skall fröna till mina fyllda stockrosor ned i jorden. De skall få ersätta malvan som växer i rabatten på kortsidan av Gamstugan.

Så hoppas jag att få njuta av mina gamla stockrosor som trivs så bra och är så vackra varje år. Jag fick fröna av min granne för Monica för 5 år sedan och sedan kan man läsa här, r och här om min stockrosresa.

Följ mig
Dags att plantera
Märkt på: