Den enorma förändringen av livsstilen som skapats av COVID-19 och lockdowns har omformat hur svenskarna väljer att bygga och renovera sina hem. Från ökat fokus på stora gemensamhestytor integrerade kök och häftiga badrum har  svensk arkitektur tagit en ny vändning. Över 40% av bostadsköparna har ändrat sina preferenser för sina fastigheter här visas här några av de trender som påverkar bostäderna 2021.

Mer rymliga hem
I början av 2020 såg vi ett ökat intresse för mer hållbara mikrohem och en acceptans av krympande lägenhetsytor i storstäderna. På mindre än ett år tog våra hem nya roller från kontor, gym och andra platser som vi normalt skulle gå ut för att besöka.
Faktum är att nästan hälften av husägare som ändrade sina hemprioriteringar letar nu efter ett hemmakontor eller studiekrok, medan över en fjärdedel ville ha fler rum.

Nu vill man ha ett hus/lägenhet med delade utrymmen och privata områden. Med familjer som spenderar mer tid på att dela samma utrymme finns det också ett större behov av anslutningsområden som familj och rum som man kan stänga dörren om sig. Nu skall husritningarna innehålla separarata sovrum och hemmakontor med ett centralt vardagsrum med matplats, där man kan träffas och fika eller äta lunch tillsammans.
Jag uppdaterade mitt hemmakontor under oktober och trivs väldigt bra på mitt hemmakontor i stan.

Flytta från staden
Att arbeta hemifrån har minskat behovet av att vara knuten till en fysisk arbetsplats, vilket öppnar för nya fastighetsmöjligheter. I alla åldersgrupper visar data att 23% av Svenskarna som har ändrat sina hempreferenser under 2020 nu överväger att flytta från staden ut på landet. Själv har jag jobbat mycket från sommarhuset med många av mina ö-grannar. Många har valt att jobba i sina fjällhus under vintern 20/21 för att kunna åka skidor på sin fritid. I New York har många flytt till sina sommarhus för att undvika pandemin.

Så här ser mitt andra hemmakontor ut, eller rättare sagt utsikten från mitt andra hemmakontor.
Under tiden April-Oktober 2020 tillbringade jag minst en dag i veckan oftast flerdagar i sommarhuset med hemmakontor.

Renoveringen har ökat

Hemisolering har gett oss tid att reflektera över potentiella förbättringar av fastigheten, många har renoverta sina hus/lägenheter under 2020.
Eftersom vi inte får resa blir det extra viktigt med semesterkänslan till hemmet. Tanken att skapa en fristad hemma är inte ny, men den har verkligen blivit en drivkraft 2020. Vi passade på att lägga en ny fin skifferterrass vid Villa Ormberget som vi tillbringade mycket tid på under sommar och höst.

Trädgård och uteplats har blivit viktigare
Utemöbleringen har blivit viktig då vi har umgåts utomhus mer under pandemin. På vinter har vi fällar och filtar på stolarna och ett härligt eldfat som vi kan samlas runt på ett coronasäkert sätt. Trädgård och trädgårdsarbete har blivit populärt och vi ägnar mer tid åt vår trädgård än någonsin.

Husmarknaden
Man trodde att huspriserna skulle sjunka över hela landet i och med lågkonjukturen, men det blev tvärt om huspriserna steg under 2020. Priserna på fritidshus har rusat då det har blivit populärt med Swemester. Vi känner oss lyckligt lottade som har våra sommarhus på kort avstånd som vi kan njuta av under semestern och även använda som hemmakontor.

Så nu hoppas vi att isen smälter fort så vi kan få i båten och öppna upp vårt andra hemmakontor, jag längtar.

Följ mig
Hur har C19 ändrat 2021 års drömhem?
Märkt på: