Ahh vilken bra bok Michelle Obamas självbiografi, varning för sträckläsning. Första kyssen, Baracks frieri, ämnena för parets gräl.
Allt detta finns med, men huvudsakligen är Michelle Obamas “Min historia” en berättelse om hur allt är möjligt och hårt arbete och hög moral lönar sig – också när vindarna viner som kallast. Och då vi är i samma ålder så  jag känner igen mig i hennes dilemma att jobba heltid men ändå vara en närvarande förälder.
Och hur hon och Barak går i terapi för att äktenskapet skall hålla, hon bjuder verkligen på sig själv.

Michelle Obama är en av vår tids mest ikoniska och beundrade kvinnor. Som den första afroamerikanska presidentfrun skapade hon det mest öppna och inkluderande presidentskapet i USA:s historia. Hon är en passionerad och kraftfull förespråkare för kvinnor och flickors rättigheter världen över och har förändrat hur föräldrar och barn ser på hälsa och vikten av ett aktivt liv. Samtidigt har hon uppfostrat två döttrar och stått sida vid sida med sin man i hans uppdrag att leda USA genom några av landets mest påfrestande perioder. I sina självutlämnande och fängslande memoarer bjuder Michelle Obama in läsare till sin värld och berättar om de erfarenheter som har format henne som person. Från barndomen i Chicagos South Side genom åren som företagsledaren som kämpade med livspusslet, till tiden på världens kändaste adress. På ett ärligt och insiktsfullt sätt beskriver hon sina med- och motgångar – i det privata och offentliga – och berättar om sitt liv såsom hon har levt det, med sina egna ord och på sina egna villkor. Det är en ovanligt personlig skildring av en kvinna som ständigt trotsat samhällets förväntningar, och vars historia inspirerar oss att göra detsamma.

 

Och så finns det förstås en deckare på nattduksbordet.

Slutet på sommaren

Anders de la Motte har skrivit Slutet på sommaren, en fristående spänningsroman om gamla oförrätter och djupt begravda hemligheter.
En sensommarkväll 1983 försvinner en femårig pojke från en ensligt belägen gård på den skånska slätten. Det enda spåret efter honom är en sko i de höga majsfälten.
Trots att hela bygden engagerar sig i sökandet hittas han inte, och ryktena och misstankarna sprids snabbt. Men den valhänta brottsutredning som följer läggs till slut ner, och sorgen och ovissheten får pojkens familj att långsamt falla sönder.
Tjugo år senare leder hans storasyster Veronica ett gruppterapisamtal i Stockholm. Plötsligt ansluter en ung man, och inför gruppen berättar han om sin barndom, om oförklarliga minnen av en pojkes försvinnande.
Hans berättelse är skrämmande välbekant och skakar om Veronica. Motvilligt tvingas hon riskera den bräckliga tillvaro hon byggt upp. Hon måste återvända till Skåne och sin trasiga familj för att söka svaret på frågan som ingen längre vill ställa. Vad hände egentligen den där sommaren för så längesedan? Sommaren som aldrig tog slut.

Jag har en till bok av Anders de la Motte ,Vintereld, som ligger och väntar om den är hälften så bra som  ‘Slutet på sommaren’ så blir jag glad.

Nattduksbord vilket konstigt ord,

Nattduksbord härstämmar från 1800-talet, och syftade då främst på ett bord i anslutning till sängen som kvinnor använder för saker relaterade tiill utseende. Smink, borstar, hårhjälpmedel, med mera.

Nattygsbord är äldre än så, troligen kommer ordet från 1700-talet. Nattyg är ett övergripande namn för det man har på sig när man sover, pyjamas alltså, något förenklat. Bordet kallades därför för just nattygsbord eftersom det kopplades till säng och sömn.

Jaha så vet vi det, ha en härlig tisdagskväll.

Vad ligger på mitt nattduksbord?
Facebook
LinkedIn
Instagram