Igår gjorde vi hemmagjord sushi, det är så kul att få lite nya ideer i matlagningen från ungdomarna hemma. Vi gjorde Maki-sushi som är det japanska namnet på den klassiska sushirullen, med sjögräset runt om. Vi fyllde med gravad lax, räkor, crabsticks, avokado, gurka och marinerad morötter . När du lärt dig göra en rulle kan du enkelt fylla din maki-sushi med just dina favoritingredienser. Till hade vi inlagd ingefära, picklad rödlök och ljus japansk soya. Och om det var gott, S.U.P.E.R.G.O.T.T. bättre än Sushi Yama. Och det är så trevligt att laga mat tillsammans i köket spela lite soft musik från Åsas Bloggs Vårlista på Spotify, sippa på lite matlagningsvin ingen stress, mysigt och avslappnat helt enkelt.

Här är receptet

Koka riset enligt recept på sushi-ris.
Lägg en sushimatta eller en tunn kökshandduk på bänken. Lägg på en bit plastfilm, och på den ett nori-ark med blanka sidan nedåt.
Bred ut ett cm-tjockt lager men lämna en 2-3 cm bred kant längst upp så rullen kan förslutas.
Dra en tunn rand wasabi över riset, lägg på en av fyllningarna. Rulla försiktigt, men ändå så hårt som möjligt. Försök att hålla emot så att fyllningen inte faller fram.
Rulla till den fria kanten. Pressa ihop rullen och håll den så en liten stund. Fukta kanten med vatten och rulla ihop hela rullen. Linda in i plastfolie och lägg kallt till servering.
Skär med tunn, vass kniv rullarna i 1-2 cm breda skivor.

1 sats kokt sushiris
2 nori-ark per fyllning
Lax
5 skivor gravad lax
1 avokado i stavar
1/3 gurka i stavar
1 marinerad morot i stavar
wasabi

Crabsticks
5 bitar crabsticks
1/3 gurka i stavar
1 marinerad morot is tavar
1 avokado i stavar

Räkor
400 gram räkor med skal
1/3 gurka i stavar
1 marinerad morot is tavar
1 avokado i stavar

Det viktiga är att sushi riset blir bra smaksatt med ris vinäger och Hanna fick till det helt perfekt, läs på rispaketet.

Vi fyllde 4 små skålar med soya att doppa i och serverade picklad lök och inlagd ingefära till och bara N.J.Ö.T.

Maki-sushi
Märkt på:                
Facebook
LinkedIn
Instagram