Fredagsbuketten får stå kvar där den är. Gula tulpaner är bra för det gillar inte rådjuren så de får stå kvar. Dessa lökar satte jag för 4 år sedan och de blommar så fin varje år. Vad är det egentligen som skiljer på lökarna man köper?
Att vissa tulpansorter ändå blir tåligare än andra, även av de nya sorterna, beror på ursprunget, det vill säga vilka vilda tulpaner som ligger bakom korsningen och i vilket klimat de växer.
– De flesta kommer från högt belägna stäppmarker med en kort vår och oerhört varmt på sommaren. Men en del är ängsursprungsarter, de växer i områden med hyfsat jämn fuktighet och inte alltför varmt under sommaren, lite som vårt trädgårdsklimat. Visst kan det vara häftigt med nya färger och sorter i rabatten varje vår. Men en påse tulpanlökar kostar trots allt en slant och jag är säkert inte ensam om att vilja slippa gräva ner nya lökar varje höst. Bara lugn, det finns tulpaner även för oss. Två vanliga, tacksamma sorter är Golden Apeldoorn (gul) och Apeldoorn (röd). Kanske är det Golden Apeldoorn som är veckans fredagsbukett.

Samma problem har jag hemma i min lilla stadsträdgård, förra året hade jag massa påskliljor, men i år bara gröna blad, fy vad tråkigt.
Jag får googla på innan jag köper mer lökar helt enkelt inte bara ta en random påse på Bauhaus som jag gjorde med påskliljorna. Kanske bra att läsa på lite mer innan man gräver ned dem i jorden.

Molly har återhämtat sig så bra efter sin sjukdom, jag ger henne mat som hon gillar så hon har lagt på hullet ordentligt och pälsen blänker fint, det brukar vara ett bra tecken att hunden mår bra. Hon är fortfarande svag i sina bakben och jag klemar med henne och lyfter både upp och ner henne ur soffor och sängar. Men hon blir bara starkare och starkare för var dag som går. Hon älskar att ligga i solen nu när det har varit fint väder, men hon orkar bara ligga några minuter sedan går hon iväg till skuggan. Och så åker lilla tungan ut när det är varmt. Och så lite jord i munnen det är sedan gammalt.

Fredagsbuketten
Märkt på:                
Facebook
LinkedIn
Instagram