Det gick över förväntan att vandra, laga mat på trangiakök och sova i tält. Första dagen gick vi 15 km, vi gick 7 km sedan stannade vi för lunch vid Ebba Brahes lusthus, bruksleden går rakt igenom lusthuset. Bergslagen är så fyllt av historia, Bockhammar bruk anlades 1607. Tre hammare och fem härdar fanns, och under en kort tid från 1640, även en hytta. Driften lades ned på 1880-talet. Dessförinnan hade bruket år 1770 införlivats med Färna Bruk. En mangårdbyggnad från 1817 och “Ebba Brahes lusthus” finns idag kvar av bruket. Lusthuset är byggt 1636 och därmed Sveriges äldsta bevarade lusthus. Ebba Brahe ägde vid denna tid flera västmanländska gårdar, däribland Bockhammar.

Utmed leden finns raststugor som man kan sova i, här är Älg-Anders stuga. Vi använde oss inte av stugorna utan sov i tält.

Första övernattningen i Trummelsberg där vi hade den här fina tältplatsen.
Här åt vi kokt korv med mos och rostad lök samt grillad banan/choklad i folie. På rastplatserna finns ved att elda med och fina eldstäder. Vi badade i den lilla sjön och njöt av utsikten med ett glas vitt, en perfekt kväll alltså.

Andra dagens vandring, sovsäckarna, trangiaköket, vatten, mat och tälten nedpackade, här står vi vid pelarna i slaggsten som en gång var kolhuset. I sjön ligger resterna efter hamnpirerna där pråmarna lade till som fraktade tackjärnet till Färna bruk. Längs med vägen syns spåren efter den hästdrivna järnvägen där malm och kol transporterades.

Andra dagens vandring tog oss upp på Landsberget Norra Landsbergets topp ligger på 217 m ö.h. På toppen finns ett luftbevakningstorn sedan andra världskriget. Det är en utmaning att klättra upp i tornet, Det är många som inte klarar av det på grund av höjdskräck, därför att tornet och trappan upp är luftigt byggda. Väl uppe i tornet är utsikten fantastisk. Närmast ligger skogen, öster ut ligger Åmänningen och man ser över till Oljeön och Ängelsberg. Man kan även skymta Hälleskogsbrännan lång där borta. På nära håll ser man den idylliska viken med det lilla samhället Djupnäs. Åt nordöst ser man skogarna ända upp till Norberg. Rakt norrut ligger Fagersta. Söderut ser man TV-masten i Lillhärad. Vid tornets fot finns ett vindskydd och en grillplats här åt vi lunch, snabbnudlar och morotsstavar.

Naturen är härlig men lederna lite steniga så det var tufft att vandra på sina ställen. Men inga mygg och perfekt temperatur för vandring och så ett perfekt sällskap gjorde vandringen till en superhit tyckte vi alla som var med. Molly var helt fantastisk pigg som en unghund och så sov hon tyst och stilla med oss i tältet. Det var så roligt första gången vi satte upp tältet och lade in liggunderlagen och sovsäckarna då gick hon rakt in och lade sig, här skulle hon bo…

Följ mig
Vandra i Bergslagen
Märkt på:                

2 reaktion på “Vandra i Bergslagen

 • 2020-08-07 kl. 10:03
  Permalänk

  Du glömde tala om att tornet var avstängt!;-) Tack för en fantastisk vandring! Och utsikten från Landsberget, men lite längre ner, var otrolig!

  • 2020-08-07 kl. 21:33
   Permalänk

   Ja just det, måste lägga till det. Tack själv för en härlig tur ❤️. Mvh Åsa

Kommentarer är stängda.