Våra grannar på Strömskär har de vackraste 
Stockrosor.
Jag var och hämtade lite frön (hoppas det är ok M ).
Så nu har jag plockat ur fröna ur kapslarna och skall 
förvara dem i kaffefilter 
över vintern.
Tänk om det kunde bli så här.
Stockrosor tillhör familjen malvaväxter, har sitt ursprung i Asien men har odlats i Sverige sedan 1600-talet. De vill ha mycket sol, väldränerad jord men kräver inte så mycket näring – se bara på alla fantastiska blomstänglar som växer upp mellan stenarna och prunkande lutar sig mot gathusen i Skåne och Danmark. 
Det finns perenna stockrosor, men de allra flesta är tvååriga – även om man inte tänker på det eftersom de så lätt ynglar av sig.
Blomman är jättelätt att föröka. Det är bara att plocka de små ”klyftorna” ut frökapseln när den blivit brun och ”vissen”, fröerna, som sitter i ring, ska också ha bytt färg från vitgröna till bruna. Myllra ner dem och vattna om du bor i södra Sverige, eller spara torrt och svalt i t e x ett kaffefilter och direktså på friland till försommaren, eller inomhus under våren.
Det finns både dubbla och enkla stockrosor och massor av färgvarianter, men man kan aldrig vara helt säker på att få exakt samma färg som moderplantan. De har lätt att korsföröka sig och en del tycks också vilja gå tillbaka till ursprungsfärgen (ofta de svarta).
Pelargonerna är jättefina så jag vill inte ta in dem än.

De får vara ute någon vecka till.
Nu blir det snart portergryta med pressad potatis och vinbärsgele.
Stockrosor

En reaktion på “Stockrosor

Kommentarer är stängda.

Facebook
LinkedIn
Instagram