Vi skall lägga in en heltäckningsmatta i sovrummet. Vi hade mycket heltäckningsmattor när jag växte upp och när vi bodde i Pittsburgh hade vi världens härligaste mattor i huset vi hyrde. Det var så mysigt för barnen var i den åldern när man leker mycket med dem och det gör man ofta på golvet. Vi var lite osäkra hur det skulle gå med Ola och hans allergi men han har aldrig varit så frisk.

Vilka fördelar har heltäckningsmattor?
Dessa mattor är för det första mycket sköna och varma att gå på, framför allt under vintern, då många andra golvtyper kan bli mycket kalla. En heltäckningsmatta isolerar och dämpar även ljud. Dessutom är mattorna på grund av sin mjukhet krypvänliga och fallvänliga om man har barn, och därför ett bra val framför allt för barnfamiljer.

Vilka nackdelar har heltäckningsmattor?
Heltäckningsmattor är fortfarande något jobbigare att rengöra än många andra golvtyper. De kräver nämligen noggran och regelbunden dammsugning, vilket en del kan se som en nackdel. Har man möjlighet till det, är det även bra om man kan rotera de möbler som står på mattan, för att undvika att belastningsskador uppstår på mattan som gör den ful och ojämn. Även detta tycker en del är lite för arbetsamt, och för den som har väldigt små utrymmen att röra sig med kan detta till och med vara mycket svårt att göra.


Vad ska man tänka på när man köper en heltäckningsmatta?
De flesta bör välja en något mörkare heltäckningsmatta för att undvika extra jobb med svåra fläckar om t.ex. något spills på mattan. Där kan vi även tipsa om heltäckningsplattor då man bara kan byta ut en golvplatta om den blir smutsig.
Heltäckningsmattor görs idag i en mängd olika material, så läs på om de olika materialen innan köp för att till fullo förstå skillnaderna, och vilket material som egentligen passar dig bäst.
Vidare gör de flesta klokast i att välja en stilren och en så tidlös matta som möjligt, eftersom det trots allt kostar en del att byta ut en hel heltäckningsmatta. Undvik därför väldigt trendiga och hippa utföranden och satsa istället på mer klassisk design.
Jag tänker köpa en ullmatta som är lite stramare än all mattor man ser i inredningsreportagen nu för tiden .

Det är mer den här stilen jag vill ha.

 

Så idag åkte jag till Mattbolaget här i Västerås för att hämta lite mattprover.

Ja här fanns det en del att välja på och de är mycket hjälpsamma i butiken också.
Jag såg direkt vad jag ville ha.

 

Mattan Sherpa men vilken färg.

Beige eller…

grå eller kanske

brun, ja vi får se vilken färg det blir. Nu är vi igång 🙂

Årets första PW blev det idag efter jobbet hur skönt som helst tyckte både jag och Molly.

 

Välja heltäckningsmatta
Märkt på:            

2 reaktion på “Välja heltäckningsmatta

 • 2018-01-16 kl. 16:01
  Permalänk

  När vi i höstas skulle välja golv till vårt sovrum i vår nya utbyggnad förälskade jag mig totalt i en grå slätvävd ullmatta. Nyansen passade dock inte till vår säng…..och tur var nog det för priset var hutlöst…..det var lättare att glömma den när jag hade haft hemma provbiten och sett att den inte passade hos oss. Hälsningar Ulrica i Hjo

  • 2018-01-16 kl. 19:37
   Permalänk

   Hej Ulrica

   I vårt sovrum blir det en beige ullmatta. Det var ett bra pris 50% så jag passade på. Anders hade nog velat ha något lite mer fluffigt men på torsdag får vi se hur det blir. Jag håller tummarna. Hälsningar Åsa

Kommentarer är stängda.

Facebook
LinkedIn
Instagram