Lika härligt som det är att plocka fram och fixa uteplatsen i början av sommaren lika trist är det att höstrusta den.  Och idag var det dags, plocka in pelargonierna, dynorna åkte in i garaget, soffan plockades isär, solcells-lamporna plockades ner och åkte in i förrådet, altanen sopades och matbordet ställdes in under taket. Så här såg det ut i somras.

 

Här står pelargonierna i väntan på att flyttas in i snickarboden för vinterförvaringen.

Våran trädgård i stan är ganska liten ca 400 kvm, perfekt då vi tillbringar det mesta av vår lediga tid i sommarhuset under sommarsäsongen.

Förrådet är stort och rymmer mycket av våra trädgårdsverktyg men i vår tror jag det är dags för en liten utrensning.

Allt ihoppackat under balkongtaket. Anders har lite planer för uteplatsen han vill lägga skiffer, jag tror det kan bli bra. I vårt förra hus lade vi skiffer se här hur fint det var.

Villa Ormberget i höstsol.

 

Det är härligt att vara ute och fixa i trädgården man blir så härligt trött.

Portergrytan jag gjorde igår var himmelsk, köttet blev så där härligt mört att det smälter i munnen. Till förrätt gjorde jag laxsnittar i tunnbröd och krustader fyllda med hallonsylt och jalapeno-mjukost. Fick tipset på krustaderna av min frissa och de är verkligen supergoda, testa vetja. Efterrätten var också ett tips från min frissör, vispa vaniljvisp fluffigt, fyll en form med krossad digestive häll på vaniljvispen och strö över krossad daim. In i frysen gärna dagen innan, kompisarna trodde att det var glass supergott.

Portergryta

ca 800 g benfri högrev i bit
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör eller margarin
50 cl porter
1/2 dl kinesisk soja
2 dl vatten
2 lagerblad
140 g tärnat bacon
250 g haricots verts
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk majsstärkelse (Maizena)
1 dl vispgrädde
svartvinbärsgelé till servering
salt och peppar
Palsternacksmos
500 g mjölig potatis
500 g palsternacka
2 dl mjölk (gärna 3 %)
1 msk smör eller margarin

Skölj av köttet i kallt vatten. Putsa det fritt från senor och skär i 3 x 3 cm stora tärningar. Skala och skär lök och vitlök i grova bitar.
Bryn köttbitarna runtom i matfettet i en gryta. Tillsätt lök och vitlök och fräs i ca 2 minuter. Krydda med salt och peppar.
Starta timer
Häll på porter, soja och vatten. Lägg ner lagerbladen. Koka upp och skumma av. Sätt på lock och låt sjuda 1 1/2–2 timmar tills köttet är mört. Hit kan förberedas.
Starta timer
Palsternacksmos: Skala och skär potatis och palsternacka i bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och mosa. Vispa ner mjölk och matfett. Smaka av med salt och peppar.
Knaperstek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Koka haricots verts enligt anvisning på förpackningen.
Ta upp köttet och sila buljongen. Skölj ur grytan och häll tillbaka buljongen. Rör ner gelén och majs-stärkelsen utrörd i grädden. Koka upp och sjud ca 2 minuter. Lägg ner köttet i såsen och låt allt bli varmt. Servera grytan med moset, bacon, haricots verts och svartvinbärsgelé.

Vi var 7 till middag så jag gjorde dubbel sats.
Nu blir det lite chill i soffan med nya spännande serien Ozark.
Trevlig helg!

 

Idag har jag höstrustat i trädgården.
Märkt på:    
Facebook
LinkedIn
Instagram