Jag hittade en jättefin soffa idag då jag surfade på nätet och då väcktes längtan efter en ny soffa.
Jag har ju skrivit lite om det förut här och här. Efter mitt förra inlägg erbjöd sig min söta granne att jag kunde komma in och kika hur de har möblerat med sina två soffor. Jag tror jag skall ta henne på orden och plinga på någon dag.
I alla fall det var soffan Larissa från Ellos som jag blev kär i.

Jag dras till de lite stramare sofforna just nu. Här en annan från Svenssons.

Mer från Ellos.

Soffa från Royal Design

Soffan Wind från Rum21

Soffa SL 194 från Danska Sören Lund

Det känns som om de sofforna jag faller för är tidslösa och klassiska och kan hålla många år framåt.
Man bör alltid provsitta, provligga soffan. Du ska välja en soffa som just du sitter, och kanske också ligger, bekvämt i. Det är bättre att köpa en begagnad soffa som är skön än en ny som är obekväm. Soffor har, precis som sängar, olika hårdhetsgrad. Men hur vi upplever den är individuellt beroende på vikt och referenser.
Jag kan tänka mig två mindre soffor som skall stå mot varandra eller i vinkel, utrymmet framför öppna spisen är ca 3.5×6 meter.
Sofforna skall vara mer för att sitta och umgås, vi har ju myshörnan en trappa upp.

Vad gäller ekonomi vill jag satsa lite på den nya soffan (sofforna). Generellt är det bäst att satsa på en soffa med hög kvalitet – och som kostar lite mer. Billiga soffor kan också vara bra, men där är det extra viktigt med utforskandet. Kolla sömmar noga och lyft på kuddarna för att se så att det är tyg på båda sidorna. Slitstyrkan på ett tyg mäts i något som kallas martindale. En soffa som står i hemmiljö bör man ha minst 15 000 martindale och en soffa i offentlig miljö 30 000 och uppåt. Kontrollera också ifall klädseln kan dras av och maskintvättas, sådant är viktigt för att kunna behålla soffan fräsch och länge. Speciellt viktigt om man har barn och/eller djur.

Ta reda på materialet i soffan. Är den stoppad med kallskum, polyester eller fjäderfyllning? Är det till exempel en dunsoffa kräver den mer underhåll – dynorna måste regelbundet vändas på för att behålla sin mjukhet och fluffighet.

Även lädersoffor kräver visst underhåll, och bomull bleks av starkt solljus och bör impregneras efter en tid, för att behålla sin smutsavvisande yta. Det är oftast ett högre pris på ett möbeltyg som består av naturmaterial, såsom bomull, linne och ull – snarare än ett syntetiskt. Syntetiskt möbeltyg behöver dock inte vara sämre, det har ofta till och med högre slitstyrka och flera andra goda egenskaper till dess fördel. Allt handlar om hur länge du har tänkt behålla soffan
När vi köpte förra soffan så hade vi småbarn och hund när vi köper nästa soffa behöver vi inte tänka på att att soffan skall vara supertålig.
Stilen som jag faller för , den lite mer strama, passar bra in i vårt retrohem.

Ja det är många saker man skall tänka på, kanske skall börja provsitta lite…..

Följ mig

Inspiration till vardagsrummet
Märkt på: