På hösten ställer jag mina pelargonier i en trälåda och stuvar undan dem i snickarboden.
Där får de stå utan vatten och ljus till i början av Mars då plockas de fram och ställs i tvättstugan, till
Anders stora förtret han gillar dem inte.  Jag planterar om dem i ny jord och börjar vattna lite försiktigt, se här och här.

Ja de ser inte mycket ut för världen, men vänta bara.

 

Pelargoner är relativt billiga växter och används av många som “slit-och-släng-planta” över sommaren. Men många sorter är väl värda att försöka övervintra. De kan de bli än större nästa säsong och de får även en karaktär som bara en äldre planta kan ge.

Pelargoner växer i vilt tillstånd i klimat som har varma somrar och torra, svala och ljusa vintrar. Liknande det kring Medelhavet, men ännu mildare. De flesta av vår pelargoner kommer från Sydafrika. Hos oss trivs pelargonerna både inomhus och ute på somrarna. Det är vintervilan som är det knepiga att få till om man vill övervintra dem och inte kan ge dem tillräckligt med ljus. Några pelargongrupper lönar sig att övervintra, men det finns de som är knepigare, som man hellre övervintrar som sticklingar.

Att förbereda pelagonierna för vintern är inte så svårt som det låter. Man ska bara låta pelargonerna förstå att det är en vintervila på gång. Generellt gäller att man slutar med näringsvattning på sensommaren och tar in plantan innan första frosten. Rensa pelargonerna på döda grenar, blommor och blad.

Att övervintra pelargonian i ett garage där temperaturen ligger strax över +5°, behöver plantan inte mycket ljus och man behöver bara vattna en liten skvätt ungefär en gång i månaden. Lätt fuktad jord, så plantan varken ruttnar eller torkar ihjäl.

På våren väcks pelargonerna, genom att man planterar om dem med färsk fin jord och börjar vattna mer. Nu ska det även tillföras näring i vattnet, och de ställs fram i ett ljusare fönster. När frostrisken är över, skolas de sakta ut i trädgården igen. Så här såg de ut i höstas när jag plockade in dem.
Jag var en stund i trädgården igår, solen sken så härligt. Jag rensade bort allt granris från i julas och krattade ut det
sista av snöhögen så att den smälter fortare. Vad härligt det är när det går mot ljusare tider.

Följ mig
Titta vad jag plockade fram från garaget
Märkt på:                

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *