Det har ju diskuterats hur bra fredagsbuketterna är för miljön.
Men nu börjar tiden då jag kör närodlade buketter.

Blommor må vara vackra, men det sätt som de produceras på innebär mycket utsläpp och ett tungt jobb bland kemikalier och bekämpningsmedel. Många av de blommor som går att köpa i Sverige är importerade och hela 25 procent av blommorna som importeras till EU kommer från låglöneländer som Kenya, Colombia, Ecuador och Etiopien. Importen och dess långa frakt för med sig en hel del koldioxidutsläpp, vilket av uppenbara skäl inte gynnar klimatet.

Majoriteten av de som arbetar på blomsterodlingarna är kvinnor, vilka ofta jobbar på säsongskontrakt och saknar sociala förmåner. De som arbetar på odlingarna drabbas ofta av sjukdomar som orsakas av de bekämpningsmedel som används på odlingarna. Hela 50-60 procent av plantagearbetarna i  Latinamerika lider av minst ett förgiftningssymptom som – det visar en rapport från den engelska människorättsorganisationen War on Want. Symptomen kan till exempel vara andningsproblem, astma, hudskador och för gravida kvinnor kan det handla om missfall.

Det importeras också många blommor från Holland, som har fått ta del av de konsekvenser som blomsterodlingarna och dess kemikalier för med sig. Kemikalierna stannar nämligen inte kvar på odlingen, utan tränger sig ner i grundvattnet och sedan in i människors kroppar genom att arbeta sig upp i näringskedjan. Vissa kemikalier skadar till och med ozonskiftet och en del dunstar och faller ner som regn eller snö långt därifrån. Grundvattnet i de holländska odlingsregionerna är sedan 70-talet dömt som olämpligt för dricksvatten, vilket beräknas hålla i sig i flera generationer framåt. En annan konsekvens som odlingarna och dess intensiva bevattning kräver, är att grundvattennivån sjunker och ur ett globalt perspektiv är vatten redan en bristvara.

Det finns en del miljömärkningar på de blommor som säljs, men det är tyvärr långt ifrån alla odlingar som omfattas av dem. Ett ytterligare problem är att olika länder omfattas av olika standarder. Bekämpningsmedel som är förbjudet i ett land kan till exempel vara tillåtet i ett annat. Därför är det extra viktigt att ha koll på var blommorna du köper kommer ifrån.

Tänk också på att resvägen till och från butiken där du handlar dina blommor bidrar till en negativ miljöpåverkan. Ju längre du måste åka, desto större miljöpåverkan.

Dagen har gått i våra grannar Norges tecken. Min närmaste kollega på jobbet hade
med sig en röd,vit och blå blomsterkreation och en norsk flagga. Vi fixade med en fläkt som blåste på
flaggan så att det vajade stolt i kontorslandskapet, så kul har vi på jobbet, ha,ha,ha.

Följ mig
Närodlad fredagsbukett
Taggar:         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *