Vi firar ju alltid påsken tillsammans med Norska släkten i hyttan på fjället, Björnåsen, men i år blir det inte så. Anders har firat alla sina påskar på Björnåsen förutom en påsk då vi bodde i USA, det kan man kalla en stark tradition. På fjället har vi skapat en härlig tradition som förutom skidåkning och andra vinteraktiviteter som pulkåkning, kälkåkning så går vi på pubben och hittar på en påskrebus med ledtrådar till barnen så de kan hitta de gömda påskäggen. Nu för tiden är ju “barnen” lite för vuxna så då går vi bara till pubben, det går bra det också.
På påskaftonen äter vi lamm tillredd på olika sätt.

och så sitter man på terrassen i solen och dricker kaffe
och umgås mellan generationerna.

Anders brukar leda en expedition till Tua med ungdomarna, 35 km.

Men som sagt i år blir det inte så, i år firar vi Påsk på Strömskär. Jag skall skrapa ihop allt påskpynt jag har här hemma och dekorera fint. Skall laga lamm tror jag, jag har ett jättegott lammrecept:

Lamm är underbart som passar perfekt till en festmiddag eller påskmiddag. och godast är lammstek i ugn. Det här är ett recept på en riktigt god lammstek med örter som rosmarin och timjan, och som smakar så gott ihop med vitlök.

Det är enkelt att göra lammstek i ugn, och det blir extra festligt om du trancherar lammsteken direkt vid bordet.

Ingredienser

 6 personer
1 lammstek, cirka 1 1/2 kg
1 ark ugnsfolie, större än steken
1/2 tsk salt
peppar
2-3 timjankvistar
2-3 rosmarinkvistar
Marinad:
1 dl olivolja
1 citron, endast finrivet skal
3 vitlöksklyftor, grovhackade
5-6 sardeller, hackade
1 msk timjanblad, gärna ­backtimjan
1 bit fänkål, grovhackad
Tillbehör:
300 g cocktailtomater på kvist
salt
eventuellt extra garnering:
strimlat skal av 1 vältvättad citron
flingsalt

Så här gör du Så här gör du
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg köttet på en bit ugnsfolie på ett ugnssäkert fat. Gnid in köttet med salt och peppar.
Blanda ingredienserna till ­marinaden.
Häll marinaden och massera den in i köttet. Stick in en köttermometer­ så att hela röret är inne och ­spetsen kommer i den tjockaste delen utan att stöta mot ben. Toppa kötte­t med örtkvistarna och slå in det i ­ugnsfolien. Stek köttet i nedre delen av ugnen, tills termometern visar 40 grader innertemperatur.
Öka ugnstemperaturen till 175 ­grader.
Ta bort folien. Lägg cocktail­tomaterna runtom köttet. Ringla över olivoljan och salta tomaterna. Sätt fatet i nedre delen av ugnen och stek till önskad temperatur. När termometer visar cirka 60 grader är steken rosa inuti, vid 65 grader är steken­ lättrosa inuti, vid 75 grader helt genomstekt. Låt steken vila övertäckt cirka 20 minuter, det blir då lättare att skära i fina skivor.
Garnera eventuellt steken med extra citronskal och flingsalt.

Och till det mandelpotatis, en god sås, rönnbärsgele, haricot vertes och en god grönsallad, mums

Jag tjuvstartade ganska rejält med påskpyntningen redan i Februari men
kom av mig lite med allt som händer ….

Påskpyntet åker med ut till Strömskär, det blir en annorlunda Påsk i år men ändå härligt att få fira med närmsta familjen, annorlunda men bra….

Påsken kommer att bli annorlunda i år.
Märkt på:                
Facebook
LinkedIn
Instagram