Vi åkte till Dalarna närmare bestämt till Malingsbo där vi hade bokat in oss på Malingsbo Herrgård som är ett av besöksmålen i Ekomuseum Bergslagen.

Bruket ligger i ett vackert och variationsrikt landskap där isälvsavlagringar skapar stora åsar. Vi vandrade utmed en sådan ås i en gammelskog med tallar som var 200 år gamla. Byn omtalas som Malungxbodum på 1400-talet och redan 1539 var bergsmanssmide vid forsen igång. Bruket bildades på 1640-talet och fick sin storhetstid under 1700-talet.

Herrgården är en karolinsk timmerherrgård från tidigt 1700-tal med tillhörande flyglar och ekonomibyggnader, St Annas kapell. Här bodde vi i en av sidobyggnaderna i själva Herrgården var det en utställning och loppis som vi besökte.

Vårt fina rum, servicen var jättebra och god frukost.

Så här såg vår tur på åsen ut, åsen sträcker sig från Köping ända upp till Borlänge och bildades när isen drog sig undan under istiden.

Vädret var helt perfekt för vandring, drygt 20 grader och sol. Naturen är vacker i Bergslagen med många små sjöar och gammelskog. I år är det ett riktigt blåbärsår, det doftade härligt av solvarma blåbär i skogen.

Kungens jaktmarker.

Herrgården var mycket välvårdad och hade att jättefint trätak och väldigt speciella hängrännor med hållare i järn.

Vi hämtade Hanna som har jobbat 3 veckor på Västeråsgården på hemvägen och nu packar vi om för ytterligare en utflykt.

Besök i Dalarna
Märkt på:        

2 reaktion på “Besök i Dalarna

  • 2020-07-23 kl. 20:05
    Permalänk

    Vad roligt att ni är i Dalarna, min hemkommun =D, det är fint där

  • 2020-07-23 kl. 20:26
    Permalänk

    Fint ställe, det ser trevligt ut och med vacker natur!

Kommentarer är stängda.

Facebook
LinkedIn
Instagram