Det är viktigt att tänka på att inte ställa sina möbler i ett rum längs med väggarna, särskilt om man bor litet och vill utnyttja varje centimeter av kvadratmetrarna. Men att ställa möblerna mot väggen kan faktiskt ha motsatt effekt och få hemmet att kännas mindre. Tips: Dra ut möblerna som är ställda mot en vägg, ett typiskt exempel är soffan i vardagsrummet, men det kan även vara ett bord eller en golvlampa. Det räcker med ett par centimeter mellan möbeln och väggen för att den lilla förändringen ska skapa ett luftigare intryck.
Vår soffa i vardagsrummet står mot väggen, här skulle jag vilja köpa två mindre soffor och ställa i vinkel eller mitt emot varandra
för att få ett luftigare intryck. Våran soffa har varit med i 19 år och kanske borde lämna plats åt något nytt, jag har gjort lite inlägg om en ny soffa se här, här och här.

Att hänga tavlor rätt är en konstform i sig, så det är inte så konstigt om det ibland blir för lågt, för högt eller lite snett. Men en tavla som hänger fel ger inte den fina effekt den ska och dessutom drar det ner intrycket i rummet. Det är en väldigt liten inredningsmiss som är snabb att lösa och som kommer ändra känslan i rummet direkt. En tavla ska hänga på ögonhöjd och vara bekväm att se på – du ska inte behöva titta upp eller ner på den när du står upp. Ett annat knep för att hitta rätt höjd är att dela upp rumshöjden i fyra delar och hänga tavlorna i den näst högsta delen, förutsatt att du har ungefär normal takhöjd. Ifall konsten känns för högt alternativ lågt hängd är det bara att fästa en ny spik eller krok för att hänga tavlan på rätt höjd. Är ramen sned? Prova att stabilisera den med två fästen på baksidan istället för ett.

Trots att mattan kan kännas som en anonym del av inredning har den en stor inverkan på känslan i vardagsrummet. En matta som ligger åt fel håll eller där placeringen av möbler i relation till mattan inte är genomtänkt kan få vardagsrummet att kännas mindre mysigt och ombonat än vad det är.
Genom att se till att mattan är rätt placerad på ytan kan den lyfta hela rummet. Tänk även på att placera dina möbler rätt i förhållande till mattan. Hur du väljer att ställa dem beror på mattans och rummets storlek.
Mattor är dyra och jag brukar köpa två mindre som jag lägger bredvid varandra eller syr ihop dem.

Mysbelysning i all ära, men för få ljuskällor bidrar oftast bara till ett mörkt, kallt hem. Tumregeln är att helst ha minst tre ljuskällor per rum för att få tillräckligt med ljus. Tänk även på att lamporna bör belysa från olika håll – från taket, golvet och från exempelvis en hylla.  Ställ in en till lampa i rummet som känns mörkt. Det kanske är en liten bordslampa som ger den rätta värmen till rummet, en golvlampa som ger mera ljus vid soffan eller en liten klämspot som kompletterar de andra ljuskällorna. I vardagsrummet har jag 10 lampor och 2 taklampor så jag lever upp på denna punkten. Bara här i matsalsdelen har jag 7 lampor plus belysning i vitrinskåpen.

Det finns mycket vackert att välja på när man inreder sitt hem och ibland kan det hända att allt för många möbler och inredningsdetaljer letar sig in i ett och samma rum. Då blir känslan sällan den man längtat efter, utan ofta blir det både skrymmande och tråkigt trots att alla detaljer i sig är fina.
Tips:  Hemma hos oss brukar det bli en in en ut. När vi ropade in köksstolarna på auktion så sålde vi de gamla.

Gröna växter, blommor och kvistar i en vacker vas ger hemmet liv, men kan vara inredningsdetaljer som glöms bort eller aktivt väljs bort på grund av den tid och energi som det kan kännas att det krävs för att ta hand dem.
Även om du inte har gröna fingrar så finns det många växter som inte kräver särskilt mycket omvårdnad som kan passa hemma hos dig. Dessutom har kvistar och torkade blommor seglat upp som inredningsfavoriter och de kräver knappt någon skötsel alls. Mina monsteror som jag planterad om i somras har verkligen exploderat här hemma, så kul.

De flesta vet vid det här laget att textilier mjukar upp och ger en mer ombonad känsla till hemmet. Men det gäller att även ta hand om dem. Bortglömda textilier blir tråkiga att se på och kan dra ner stilkänslan i hemmet. Se till att stryka dina nya gardiner innan de hängs upp så de inte hänger med tråkiga veck och gör det till en vana att vända och fluffa till kuddarna i soffan och skaka och vädra filtar och plädar för att ge dem en ökad livslängd. Påminner mig om att tvätta gardinerna i köket och vardagsrummet, det är nog dags nu efter 8 år.

Imorgon skall jag ta mig en tur på vår fina skridskobana under lunchen, det gäller att ta tillvara alla tillfällen så länge vi har en sådan fin vinter.

Att tänka på när du inreder
Märkt på:                        
Facebook
LinkedIn
Instagram