Hade tänkt ha kompisar här på filmkväll idag men fick kalla fötter och bokade om kvällen till framtiden när pandemin har lugnat ned sig lite. Hade planerat en portergryta så det fick det bli med eller utan kompisarna.

Ingredienser:
ca 800 g
benfri högrev i bit
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör eller margarin
50 cl porter
1/2 dl kinesisk soja
2 dl vatten
2 lagerblad
140 g tärnat bacon
250 g haricots verts
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk majsstärkelse (Maizena)
1 dl vispgrädde

svartvinbärsgelé till servering

salt och peppar

Gör så här:
Skölj av köttet i kallt vatten. Putsa det fritt från senor och skär i 3 x 3 cm stora tärningar. Skala och skär lök och vitlök i grova bitar.
Bryn köttbitarna runtom i matfettet i en gryta. Tillsätt lök och vitlök och fräs i ca 2 minuter. Krydda med salt och peppar.
Häll på porter, soja och vatten. Lägg ner lagerbladen. Koka upp och skumma av. Sätt på lock och låt sjuda 1 1/2–2 timmar tills köttet är mört. Hit kan förberedas.
Knaperstek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Koka haricots verts enligt anvisning på förpackningen.
Ta upp köttet och sila buljongen. Skölj ur grytan och häll tillbaka buljongen. Rör ner gelén och majs-stärkelsen utrörd i grädden. Koka upp och sjud ca 2 minuter. Lägg ner köttet i såsen och låt allt bli varmt. Servera grytan med moset, bacon, haricots verts och svartvinbärsgelé.

Sen är det bara att tända levande ljus och tända en brasa i öppna spisen och njuta av portergrytan framför inomhus SM i friidrott och heja på Hannas klubbkamrater Elin och Emma som spran 60 meter och 200 meter.

Nu blir det en god bok, Anders köpte sista boken ur serien Sju systrar, Solsystern, när han var och handlade idag. Jag är lite spänd på hur författaren knyter ihop alla lösa trådar och cliff hangers från de första 5 böckerna.
När jag läst ut den sista boken kommer jag att göra en recension av hela serien. Och är det någon som är intresserad av böckerna så hör av er så skickar jag er böckerna på posten.

En dag som gjord för en portergryta
Märkt på:                    
Facebook
LinkedIn
Instagram