Köket är den naturliga samlingsplatsen i de flesta hus. Det är här det händer. Här lagar vi mat, läser läxor, för förtroliga samtal över en kopp te eller har sitt hemmakontor. De flesta av oss drömmer om ett stort, ljust utrymme med plats för både umgänge och praktisk hantering av mat och disk. Önskemål som inte är helt lätta att tillgodose. Vårat kök är inte jättestort ca, 20 kvm och lite långsmalt. Det fungerar bra för oss, bra med bänkyta, bra ljus och mycket förvaring. Köket budgetrenoverades när vi flyttade in för 8 år sedan, nya bänskivor, nytt kakel, nytt golv men vi behöll skåpluckor och köksstommar. Kanske om några år gör vi ett nytt kök vem vet….Men jag vet att vi kommer att behålla 50-tals stilen.

Det är mycket att tänka på inför en köksrenovering. Det är både dyrt och omständigt. Trots det är det oftast en klok investering som ökar värdet på bostaden. Många helrenoverar sina kök där man river ut allt och börjar om men på senare tid så har hållbarhet blivit en viktigare faktor då kanske man gör en budgetvariant där det räcker med att byta luckor och måla om. Är planlösningen schyst och stommen frisk finns det ingen anledning att riva ut den. Att tänka hållbart är en självklarhet i dag. Att hushålla med resurserna och skona miljön är nödvändigt. Det går att sätta sin prägel och få det superfint med rätt enkla medel ändå.

En sådan där enkel och hållbar inredningsdetalj i vårt kök är stringhyllan som jag ropade in på auktion, här stod det förut ett högskåp som vi gjorde om till ett bänkskåp med ny bänksskiva. Här får jag plats med min fina högtalare från Urbanears och lite kokböcker.

Vad man väljer för stil i sitt kök beror på många faktorer. Varje hus har sin själ och charm – det kan vara bra att i alla fall ta hänsyn till bostadens ålder. Ett sekelskifteshus får ett lyft med en tidstrogen design och den moderna lägenheten bär upp experimentell design. Man behöver ju inte överdriva, gillar man 1950-talsstil kan man givetvis välja en sådan inredning även om själva huset är i funkisstil. Men jag tycker om att utgå ifrån grundförutsättningarna. Just nu är det många som suktar efter shakerkök en stil där man undviker dekorativa utsmyckningar. Shakerköken fokuserade på form och proportioner, ofta med kreativa lösningar som gav extra funktion.
Utan att det var meningen så skapade de en unik estetik. Stramt, asketiskt, vackert

I dagens kök är det populärt med öppna hyllor som ersätter överskåpen eller så har man förvaringen i under- eller sidoskåp. Att välja vitt för att det ska hålla länge känns ganska trist och opersonligt. Nu vågar fler ta ut svängarna med färg. Den riktigt trendige målar in allt i samma nyans – taket också.

Idag tröt orken på jobbet, jag blev tvungen att ta ledigt på eftermiddagen, kroppen och hjärnan sa stopp. Efter att ha jobbat övertid och helger ganska länge så är jag sliten och då är det viktigt att lyssna på sin kropp. Imorgon skall jag till kontoret, vi har börjat återvända till kontoret torsdagar och fredagar det känns väldigt bra faktiskt, och snart skall jag åka på tjänsteresa också, det var längesedan.

Köket hemmets hjärta
Märkt på:                
Facebook
LinkedIn
Instagram