Vårt älskade hus här på vår fina och mysiga gata i stan, kvarteret där vi 
bor heter Stenbrottet och ligger på högsta punkten i vår småstad. Ni kan tänka er hur lätt det är att få något att växa här.
Huset bär spår av snöstormen vi hade här igår, vi fick skotta 3 gånger och skaka av snön på alla större buskar så de inte skulle knäckas av snötyngden. Men idag tittade solen fram som om ingenting hade hänt och sken på ett vackert vinterlandskap.
.

Vårt hus behöver mycket ömhet och kärlek när vi flyttade in 2013, något som det inte fått på länge. 1991 var vi på en visning av detta hus. Då bodde ägarna till de som byggt huset (1959) fortfarande här. Vi ville gärna köpa huset men det passade inte in i vårt livsmönster just då. Året efter flyttade vi till USA.
När vi (läs jag) bestämde oss (läs mig) för att flytta in till staden, 2013, från vårt fina hus på Örtagården. Dagen efter jag lade ut vårt dåvarande hus på hemnet till försäljning dök detta hus upp till försäljning på hemnet. Vi gick på visning, och det visade sig att huset var väldigt eftersatt och det fordrades mycket jobb för att få det beboeligt. Jag gav därför upp projekt Stenbrottet och tänkte att det får bli något annat hus. Men jag följde med på hemnet och höll det under bevakning. När vi så fick sålt vårt hus slog vi till och köpte detta. 
Nu har vi bott här i snart 9 år och renoverat huset efter hand, i vår skall vi få nya fönster till vårt vardagsrum och ny ytterpanel. Inte nog med det taket över vardagsrummet skall också läggas om. Här under snedtaket ligger vardagsrummet.


Vårt hus är med i ett bevarandeprogram som betyder att man vill skapa en grund för den framtida vården av bebyggelsen i tätorten inför framtiden.
Ett område som är en del av ett bevarande program är särskilt värdefullt och bör skyddas mot förvanskning.
En annan viktig bakgrund är det ökade samhällsekonomiska intresset för energibesparande åtgärder i den äldre bebyggelsen.
Detta har ökat riskerna för att arkitektoniska och kulturhistoriska värden går till spillo genom olämpliga åtgärder. Och husen på stenbrottet är väldigt tidstypiska för 50-talet med sitt gula tegel, asymetriska sadeltak och bruna dörrsnickerier.
Det gäller alltså att bevara och som i vårt fall förstärka det härliga 50-talet.

Och även om det är en del kvar att fixa till i huset så trivs vi så bra här i Villa Ormberget, läget är perfekt, lugnt och stilla men ändå nära till stan. En liten trädgård som sköter sig själv när tillbringar mycket tid i sommarhuset under sommarsäsongen. Och sist men inte minst jag älskar husets stil och planlösning och vill bevara känslan med av ett genuint 50-talshus.

Villa Ormberget i vinterskrud
Märkt på:            
Facebook
LinkedIn
Instagram