Vi packade skidorna och drog till Klackberg som är en legendarisk skidort och ett utmärkt ställe för skidåkning. Många klassikerlopp har genomförts genom Klackberg där de gamla gruvmiljöerna skapar en inspirerande miljö. Skidåkningen som finns längs de välpreparerade skidspåren är jättefin med spår av det gamla brukssamhället.
Klackbergs gruvfält har en lång och spännande historia. Redan i ett brev från 1303 omnämns platsen som Mons Ferri, Järnberget. Minst hundra år tidigare påbörjades gruvdrift här och den pågick ända fram till 1967. Fram till 1700-talet bröts malm i de många dagbrotten.

Skidåkning är verkligen så bra träning för hela kroppen och mer skonsam än till exempel löpning, idag åkte vi 6 km i strålande solsken. Vårvinter är på sitt bästa.

Anders utanför den gamla väntsalsbyggnaden från tiden då det gick järnvägsspår mellan Kärrgruvan och Klackberg ända till Ängelsberg.
Och här finns också Klackbergsbacken som har fostrat en OS vinnare, Frida Hansdotter. En av de få backarna i Västmanland vi inte besökt. När barnen var små åkte vi till slalombacken Högbyn utanför Fagersta som hade lite längre och fler backar.

Vår trevliga utflykt avslutades såklart på Elsas kafe i Norberg där vi åt räksmörgås och drack kaffe, en bättre söndag helt enkelt.

Skidåkning i vackra Bergslagen
Märkt på:            
Facebook
LinkedIn
Instagram