Valborgsmässoafton har firats i Sverige och Finland sedan åtminstone medeltiden. Eldarna var antagligen ett sätt att jaga bort rovdjur, häxor och övernaturliga väsen innan djuren släpptes ut på bete. Idag är valborgsmässans brasor framförallt ett sätt att hälsa den efterlängtade våren välkommen. Valborg, eller Walpurgis, var enligt legenderna ett helgon i Tyskland. När Sverige och Norden kristnades följde den tyska katolska kyrkans dagar med. I den kalendern vimlade det av helgondagar och alla firades inte utanför kyrkan. En av dem var valborg.

Valborg är Karl den XVI Gustavs födelsedag och därmed flaggdag. Valborg firas av studenter runt om i landet, Valborg är mösspåtagningens och studentbalernas högtid. Studenterna firar Skvalborg (på Fredag), Valborg och Finalborg (söndag). Själv firar vi lite mer modest än studenterna, flaggan är hissad och ikväll blir det oxfile a la Olav och en liten brasa i eldfatet på bryggdäck. Det är brandfara ute i markerna så någon större brasa skall vi inte sätta igång.

Och så här sista dagen av Aprils tema Vårstädning så städade jag Andersstugan idag från topp till tå så nu luktar det såpa och textilierna doftar vår efter att ha luftats och piskats.

För att kunna göra rent på djupet åkte en del möbler och all textil ut på terrassen.


Dammfritt i TV-hörnan, soffan är ett hemmabygge av en säng, en träpall, vikta madrasser som ryggstöd. Rottingstolar och stringhylla inropade på auktion, lilla bordet från IKEA, vägglampan från Ellos. Kajakskyddet som hänger ner från loftet bjuder jag på.

Lilla köket som är platsbyggt av Anders.

Och lilla matplatsen med udda stolar och ett hemmabyggt matbord är också skinande rent och inte ett dammkorn så långt ögat kan nå.

Och efter städandet inomhus följde några timmar med att rensa i rabatterna. I år är tulpanerna uppätna av rådjuren, så jag skall komplementera med lite penseer och pelargonier i mina krukor framöver.

Valborg
Märkt på:                        
Facebook
LinkedIn
Instagram