För tre år sedan köpte jag en grill med tillhörande sideboard med förvaring och tänkte att vi skulle skapa ett utekök. Vi drog el till uteplatsen och vi byggde en pergola där vi skulle kunna fästa ett segel för att skydda mot sol eller regn men sedan tog det stopp. Visst använder vi grillen ofta när vi är här ute och visst använder vi sidobordet och förvaringen under men inte till saker som behövs vid matlagningen. Jag såg framför mig att vi skulle bereda maten vid uteköket och sedan servera den direkt vid matbordet på trädäcket men det har aldrig hänt. Vi grillar bara och använder sidobordet för att ställa ifrån oss saker som behövs för just grillningen. Jag har funderat vad mer som behövs för att vi skall använda uteköket som just ett utekök. Här kommer 15 tips för ett perfekt utekök.


1. Rama in uteköket
Ofta finns det en altan med matplats och en grill. Rama in grillen! Det är viktigt för rumskänslan, och för att ge vindskydd. En halvhög spaljévägg, eller stora krukor med höga växter är två förslag. Uppfyller till 100%, om det är någon gång vi gärna sitter här är det just fär att få lä när det blåser Nordan.2. Möblera uteköket för umgänge
Ställ inte grillen för långt ifrån matplatsen, så att den som grillar kan vara med och umgås. Det är trevligt att ställa en särskild ”drinkstol” i närheten av grillen för den som vill hålla kocken sällskap. 100% check på den
3. Håll utekök och hus i samma stil
Hur ska uteköket se ut? Titta på husets utseende – och på inredningen inomhus. Välj samma material, stil och färgskala. Det är härligt när känslan i stilen inomhus följer med när man går ut, och trevligt när uteplatsen också speglar personerna som bor i huset. Ja det tycker jag att vi gör.
4. Inred uteköket med olika öar
Placera ute­köket fritt utan tak, matplatsen skyddat med parasoll eller markis och loungehörnan ännu mer skyddat mot väder och vind, och gärna infravärme. Då förlängs utesäsongen. Här är det trädäckets storlek som beränsar, svårt att få till en loungehörna.
5. Välj vädertåligt 
Utekökets bänkskiva kommer att utsättas för väder och vind vad du än väljer, så ta det du tycker om. Träbehandla så håller det. Zink blir bara vackrare. Betong är ett fantastiskt material i murar och bänkskivor och går att gjuta själv. En enkel och billig variant är att göra bänkskivan av vanliga cementplattor, 35 x 35 cm. De är vändbara, lätta att byta och är dessutom billiga. Laminatskivor är inte bra, eftersom de kan svälla och spricka. I samtliga fall använder man förstås en separat skärbräda för själva matlagningen. 100% check på den.6. Skärma av matplatsen
Bygg en låg vägg eller ”mur” av trä, lite bredare än en vanlig mur, som avskärmning mellan matplatsen och grillen. Med fördel byggs den av samma material som trädäcket. Ovanpå muren blir det en bra avställningsyta och grillen får en naturlig placering. Nja där är vi väl inte riktigt idag.


7. Dra fram vatten 
Enklast är att sätta i en diskho i ett sidobord och ansluta trädgårdsslangen. Att dra fram både varm- och kallvatten kan vara värt mödan för den som lagar mycket mat ute. Anslutningen måste gå att stänga av helt vintertid. Och glöm inte att leda avrinningen bort från huset. Vatten blir kanske nästa steg?
8. Dra fram el för belysning och köksmaskiner
Belysning är självklart viktigt vid uteköket och matplatsen. Men det är också bra att kunna ta med mixern, eller kaffebryggaren, ut vid behov. Check på den.
9. Utekök extra allt
Det kanske inte är alla som vill ha det mest avancerade – men vill du baka bröd i vedeldad ugn, röka fisk i rökskåp, woka på en Muurikkagrill, ha utekylen full med drycker – det finns inga gränser för hur välutrustat uteköket kan bli. Nej det ligger bortanför mina förväntningar….
10. Skydda med ett tak
Vill du ha ett fullt utrustat kök utomhus med kylskåp är det bäst att ha det under tak. Tänk på att grill­oset svärtar taket, så en skorsten är i så fall ett måste. Vattentäta skåp håller köksprylarna fräscha. Här kan vi använda ett segeltak, check på den.
11. Bygger du nytt? Tänk till
Tänk på att dra fram allt till trädgården, både el och vatten, redan när du bygger huset. Den dag det är dags att göra i ordning uteplatsen och uteköket är det bara att ansluta. Vatten saknas hos oss.
12. Fixa gångbryggor
Vill du ha matplatsen längre ut i trädgården? Det är smart att hålla uteköket nära huvudbyggnaden och inneköket. Bind samman genom att bygga ut trädäcket med ”gångvägar” till där matplatsen är. Det är en skön känsla att kunna gå barfota hela vägen. Vi har kort väg från inneköket till uteköket men jag misstänker att detta avstånd har att göra med att vi inte använder uteköket i den utsträckning som jag önskat.
13. Odla nära
Ha krukor med kryddor nära till hands vid uteköket. Det är också trevligt att odla lite sallad som går att nypa direkt till tallriken. I dag finns det jättetrevliga system för att odla kryddor och sallat direkt på bordet. Check på den, vi brukar ha krukor med de vanligaste kryddorna på trädäcket, lika mycket som dekoration som till matlagningen.


14. Plantera ett träd
Är trädäcket stort och ödsligt, gör ett hål och plantera ett träd, bambu eller någon vintergrön buske. Med belysning i trädet blir det stämningsfullt när kvällen skymmer, och ett blickfång att titta på inifrån huset resten av året. Nej trädäcket är snarare aningen för litet.
15. Gör det enkelt att kliva ut
Livet ute ska inte vara krångligt. Välj möbler som tål att stå ute året om. Textilier som står emot väta. Ha förvaringsbänkar eller förråd i närheten så att det är enkelt att ta fram och använda. Ha de viktigaste redskapen tillhands i uteköket. Här är också en punkt där uteköket brister i funktionalitet. Men det är enkelt att åtgärda, i början av sommaren plockar du ut de attiraljer som skall användas till matlagningen och förvara de i skåpen i sideboardet.

Ja för att sammanfatta det hela så brister vårt utekök på punkterna 4,6,7,9 11, 12 och 15. Jag tror att punkt 15, gör det enkelt att kliva ut, är den viktigaste punkten att jobba med för att få ett utekök som används oftare. Punkt 7 får jag nog klura lite vidare på.

Idag har det varit lite soligt från och till och jag har tvättat av kajaken, Anders håller på att förbättra trappan till huset som håller på att falla sönder. Han skall försöka mura upp delar som är lite dåliga och sedan skall vi måla trappen i samma färg som grundmuren. Hoppas att det slutar blåsa fram emot kvällen så jag kan ta en tur på SUP:en. Jag köpte en ny SUP som var stadigare än vår gamla, 15 cm tjock istället för 12,5 cm det gör lite skillnad i alla fall.

Uteköket har förbättringspotential
Märkt på:                
Facebook
LinkedIn
Instagram