Tänk att vi bott i Villa Ormberget i 10 år, tiden går fort när man har roligt. När vi flyttade in i Villa Ormberget gjorde vi en budgetrenovering av köket. Så här tänkte vi vid renoveringen, stommar och luckor kunde återanvändas. Stommarna till bänkskåpen byggdes om. I förhållande till att byta ut hela köket är det bättre för både klimatet och plånboken. Diskbänken var för låg så vi lät höja den genom att montera läkt under. Viktigt dock att ta hjälp av rörmokare för eventuell justering av rör och vattenlås. Vi installerade modern kärl och skenor till sophanteringen som underlättar sorteringen av sopor.
Till golvet valde vi ett miljösmart linoleumgolv som tillförde den känslan vi ville ha, ett 50-talskök.
En lokal snickare gjorde bänskivorna med virr-varr mönster och teakkanter, diskbänken återanvändes.

Vi har bytt ut bänkbelysningen till led-belysning.
Handtagen till luckorna köptes från byggfabriken, som har ett bra hållbarhetstänk.
Materialen man använde när vårt hus när det byggdes är oftast bra material som går att slipa, olja och vårda över tid och håller oftast länge.

Se över om det är något som du kan köpa återbrukat, som den här stringhyllan som vi satte upp på väggen där det stod ett högskåp innan renoveringen.Stolarna är köpta på Bukowskis nätauktion och omklädda två gånger, se här.

Bara en sådan sak som att ha en serveringsgång gör ju att man vill behålla sitt gamla slitna kök.

Om man bygger om köket tänk på att välja köksfirmor som har godkänd miljömärkning. En bra utgångspunkt för all nykonsumtion är att leta Svanen-märkningar, som är en väldigt strikt miljömärkning med hårda krav. Merparten av Marbodals kök är till exempel Svanen-märkta. Man kan också använda Svanens egen produktsök, om man till exempel letar efter golv, tapeter eller kakel som är Svanen-märkt. Skulle jag köpa ett nytt kök skulle jag välja en stil som är mer neutral än den vi har i Villa Ormberget.
Ett ramkök i grått från Nordiska kök skulle passa bra eller hur?
Det finns många inlägg om köket i Villa Ormberget, här, eller sök på kök under kategorier på toppen av bloggen.

Vårt budget-renoverade kök fyller 10 år
Märkt på:        
Facebook
LinkedIn
Instagram