Nu är alla dahliaknölarna uppgrävda och ligger på torkning i snickarboden, pelargonierna nedklippta och ställda på vinterförvaring tillsammans med dahliaknölarna, alla krukor tömda på jord och staplade i förrådet, dynorna staplade i garaget, utemöblerna staplade under balkongtaket och terrassen avsopad och rengjord.

Dahliaknölarna grävs upp, jag slår av det mesta av jorden och sedan lägger jag dem på tidningspapper för att torka en vecka. Sedan åker knölarna ned i en kompostpåse och förvaras i snickarboden där det är frostfritt men inte är över 8 grader under vintern, perfekt för dahliaknölar.

Mina tulpanlökar planterade jag i krukor i år. Välj krukor som tål frost och har hål i botten. Välj krukor eller kärl av lite större storlek. Fyll dem med jord och sätt ner lökarna tätt fast utan att de snuddar vid varandra. Vattna igenom och låt därefter krukan stå torrt under tak. När det börjar bli kallt så lindar jag in krukan i ett isolerande material som liggunderlag eller frigolit. Den kan stå kallt utomhus, men bör stå torrt och skyddat. Jag brukar stoppa ner hela krukan i en låda och fyller med ihopknyckat tidningspapper och ställa in den i snickarboden. Då skyddas den mot hungriga möss. I mars är det dags att ställa ut krukorna, men var mycket sparsam med vattning.
Det gäller att inte plantera lökarna för tidigt så att de börjar skjuta skott.

I boden är krukorna staplade och rengjorda redo för odlingssäsongen 2024.

Nu är lilla trädgården i stan redo för vintern
Märkt på:            
Facebook
LinkedIn
Instagram