Min man har en “mancave” med en mangel, på fredagar brukar jag göra iordning en drink till honom där han sitter framför sin mangel. Och det finns väl inget lyxigare att krypa ned mellan nymanglade lakan. När jag kikade in i linneskåpet häromdagen såg jag att Anders hade satt upp lappar och organiserat om i skåpet, titta vad fint.

Förr i världen var manglade lakan en självklarhet i många hem. Med tiden, och kvinnans intåg på arbetsmarknaden, hamnade manglingskonsten lite i skuggan och kom mer att symbolisera förspilld kvinnokraft än omsorgsfull vardagslyx. Men det är på väg att ändras. Att mangla lakan är sakta på väg tillbaka. I många gemensamma tvättstugor finns mangeln kvar och allt fler – kvinnor som män – har börjat använda den. Andra köper sig en egen.
Så manglar du dina lakan – 6 enkla steg
1. Börja vått
Lakanen måste vara nytvättade och lite fuktiga när du börjar – de formar sig bäst då. Om tvätten är heltorr när du ska mangla kan du själv enkelt fukta dem med exempelvis en blomspruta.
2. Sträck och vik
För att gå in i mangeln måste lakanen sträckas och vikas. Ta hjälp av någon eller använd lakanssträckaren i tvättstugan. Om inget av detta är aktuellt kan du fästa ena änden av lakanet i mangeln och dra samt vika själv.
3. Kant i kant
Lägg lakanet på den sista halvmetern av mangelduken. Lägg tyget kant i kant och stryk själv med dina händer så att det ligger slätt. Lät sedan lakanet rulla några minuter.
4. Dra ut lakanet
Stoppa mangeln i ett läge som gör att du kan dra ut det.
5. Låt torka
Nu är det läge att låta lakanet torka. Om det är din egen mangel kan lakanet torka där. Annars hänger du det i ett torkskåp eller över en stol att torka.
6. Vik ihop
Kontrollera att lakanet är torrt. Det får inte vara fuktigt när det läggs in i skåpet. Vik ihop, platta till och njut!

Och att ha ett linneförråd i anslutningen till badrummet är helt perfekt.
Där bakom dörren ligger manglade lakan och dukar i en perfekt ordning. Lyx att ha en man som manglar :-).

Att ha ett linneskåp fyllt med manglade lakan
Märkt på:        
Facebook
LinkedIn
Instagram