Någon mer som blir trött när våren drar igång? Jag känner mig verkligen svag och orkeslös fast jag tycker att det borde vara tvärt om när vi går mot ljusare tider, eller? Jag försöker engagera mig med att så sakteliga starta upp trädgården både hemma och på Ön, jag har krattat gräset planterat penseer, sopat gatan. Jag försöker hålla igång mina promenader och det går ok men till gymmet har jag inte orkat gå på flera veckor. Och ja jag vet att man inte kan lita till träningsinspiration här måste man ha fasta rutiner som man håller benhårt på. Jag har hört någonstans att det tar 72 dagar att skapa en rutin så det gäller att vara uthållig. Att cykla till jobbet försöker jag göra 3-4 ggr per vecka och det fungerar bra, jag packar jobbkläderna dagen innan och byter om på jobbet där vi har ett jättefint cykelgarage med tillhörande omklädningsrum med dusch och låsbara skåp.
Jag har läst att vårtröttheten beror på att själva kroppsrytmen förändras och den ökande mängden solljus orsakar hormonförändringar i kroppen. De som påverkas upplever detta som symtom på vårtrötthet. Men här kommer goda nyheter: den här formsvackan varar på sin höjd några veckor – och sedan kan du äntligen sätta full fart framåt! Det är viktigt att du under våren ger tillbaka det kroppen förlorat under vintern: sol, frisk luft och en vitaminrik kost. Svängde förbi matvaruaffären på vägen hem och inhandlade lite nyttiga råvaror.


Det är viktigt att vara utomhus mer nu när ljuset kommer tillbaka och det känns lättare att stiga upp på morgonen eftersom det blir ljust tidigare. Använd morgontimmarna till en powerwalk eller joggingtur och cykla till jobbet i stället för att ta bilen. Om du är utomhus regelbundet betyder det att du automatiskt fyller på med dagsljus. Detta gör dig på gott humör inför dagen, motiverad och full av energi. Gå ut i friska luften så ofta du kan: med hjälp av dagsljuseffekten kan kroppen framställa det humörhöjande hormonet serotonin – även kallat glädjehormonet – och hämma bildandet av melatonin (sömnhormon). Sträck de trötta lemmarna mot solen så ofta som möjligt, även om det fortfarande är ganska kyligt under de första månaderna på året.

Med våren kommer färska grönsaker och rotfrukter så jag föröker äta mycket av det som är i säsong Lite av min vårtrötthet kommer nog av att jag slarvat med maten. Jag skall försöka ge min kropp godhet inifrån genom att äta färsk, hälsosam mat. Kroppen behöver dessa näringsämnen extra mycket just nu eftersom många ämnesomsättningsprocesser aktiveras starkare på våren. Genom att äta lätt mat uppdelad i flera små portioner per dag underlättar jag dessutom för kroppen att smälta maten och jag hjälper organismen att snabbare uppnå topphastighet igen. Jag skall försöka berika min kost med sallader, frukt och grönsaker som innehåller viktiga vitaminer, fibrer och mineraler som kroppen behöver, särskilt under övergången från vinter till vår.

Små ritualer som peppar din energi:

Gå ut i friska luften och njut av solen. Ljus stimulerar bildandet av det humörlyftande hormonet serotonin, vilket också kallas glädjehormonet. Detta signalerar till kroppen att nu är det dags för mer aktivitet.

Ta en kort paus från dina dagliga rutiner : det spelar ingen roll om du tar en promenad i skogen, ett besök på ett spa eller en avslappnande massage – små hälsodoser ökar ditt välbefinnande

Ge dig själv en uppfriskande kick: färskpressad juice, krispiga grönsaker eller ett upplivande te med ingefära och mynta aktiverar kroppen inifrån.

Jag plockade ned pelargonierna från studion, de har utvecklats fint och vore det lite varmare ut hade
jag planterat ut dem på terrassen. Utplanteringen får vänta några veckor tills utetemperaturen är över 10 grader i genomsnitt.

Hade det varit lite bättre väder hade jag åkt ut till sommarhusen över natten för att ladda kylskåpet med mat inför helgen och tagit med mig lite blommor att plantera i utekrukorna. Men nu blåser det ute och spöregnar så det är skönt att vara hemma.

När vårtröttheten slår till
Märkt på:                            
Facebook
LinkedIn
Instagram