Så funkar adlinks/affiliate/reklamlänkar

Här på Åsas Blogg tipsar jag med jämna mellanrum om olika produkter. Det kan vara ett “skapa stilen” där jag plockat ihop möbler och detaljer för att återskapa en inredning från en utvald bild, det kan vara inspirationskollage baserat på min egen smak och det kan vara presenttips inför en högtid.

Ni som läser min blogg brukar uppskatta att jag tipsar om specifika produkter, och jag får också mail med önskemål där ni vill att jag ska välja ut ett antal fina prylar i en viss kategori. Det gör jag gärna, men det tar förstås en hel del tid att hitta en bra mix med produkter som jag tycker är bra köp och som speglar det jag vill att inlägget ska förmedla.

Och det är där affiliatelänkar (eller sponsrade länkar, reklamlänkar eller adlinks som de också kan kallas) kommer in. För genom att länka till inköpsställena via en affiliatelänk får jag en liten, liten slant varje gång någon av er klickar på länken eller i vissa fall köper produkten. Det är helt enkelt ett ganska smidigt sätt att åtminstone delvis finansiera tiden jag lägger på att välja ut de bästa soffborden, mors dags-presenterna eller trendvalen åt er som läser.

För – och det här är viktigt – urvalet gör alltid jag. Ingen av webbshopparna jag länkar till kan påverka urvalet i en sådan artikel, utan jag väljer mina favoritprodukter. Det är också därför det inte alltid är samtliga produkter som länkas via adlinks, ibland tycker jag att den bästa produkten kommer från en återförsäljare som inte är med i något affiliateprogram och då väljer jag ändå den trots att jag då inte tjänar något på att länka vidare.

Ett blogginlägg som innehåller många adlinks, som en moodboard till exempel, är i så fall märkt högst upp med en blå text som berättar detta, så att du som läser vet att jag potentiellt kan få en liten intäkt om du väljer att läsa mer om någon produkt genom att klicka vidare. I andra inlägg kanske innehållet inte alls handlar om produkter, men på ett ställe i texten vill jag kanske ändå tipsa om en relevant produkt. Om den länken är en affiliatelänk märker jag istället ut det vid själva länken, ungefär så här:

Jag har själv en vattenkokare som jag är supernöjd med, den kommer från märket XXX och går att köpa här (adlink).

För dig som läser fungerar inlägget exakt likadant oavsett om produktlänkarna är adlinks eller ej. Du kommer direkt in i en webbshop där produkten finns att köpa, men du förbinder dig förstås inte att köpa något om du klickar. Den enda skillnaden är att du har möjlighet att hjälpa mig att skapa mer bra innehåll till Åsas Blogg, genom att jag får lite betalt för arbetet jag lägger ner.

Sen har jag också ibland sponsrade inlägg, som är betalda reklamsamarbeten med ett visst företag. Då har det företaget betalat mig för att skriva inlägget, även om orden, innehållet och urvalet är mitt. Den typen av inlägg märks också ut med en blå text högst upp, men dessa inlägg finansieras alltså på ett annat sätt än genom adlinks.

Tack för att du läser Åsas Blogg, och om du har några frågor kring hur adlinks fungerar – tveka inte att höra av dig på asaaabakken@hotmail.com!

Facebook
LinkedIn
Instagram