Jag har inte läst boken Skriet från Kärnfamiljen av Rebecka Edgren och Tinni Ernsjöö Rappe men var inne på deras blogg där står det mycket tänkvärda saker. Nedanstående är ett utdrag från deras blogg http://skrietfrankarnfamiljen.blogspot.com/:

Men när vi i dag pratar om livspussel så är det ett pussel som inte går att lägga.
Men varför? Eller varför känns det som att det inte går att lägga? Nu när vi lever i en så modern och rik tid? Hur kan vi som INTE har tio barn och såddar som slår snett och massor av svåra sjukdomar som invalidiserar eller dödar våra barn ha det så svårt att få ihop livet? Ja, det är ju precis detta min och Tinnis bok, Skriet från kärnfamiljen, handlar om!

Vet ni att vi lägger ner betydligt mer tid på att tvätta i dag än innan vi hade tvättmaskin? Trots det fantastiska hjälpmedlet tvättmaskinen, tvättar vi alltså mer än någonsin?

Och det är kanske här vi hitta nyckeln till gåtan, varför det där livspusslet inte går att lägga. Jo, för att vi hela tiden envisas med att lägga TILL pusselbitar. När vi nu har det så bra, då ökar vi kraven på oss själva. Nu när vi har fått det mer jämställt, när papporna äntligen kommit in i hemmen, ja, då ökar vi på kraven på mammorna. Det räcker inte att bara vara mamma, man ska vara lattemamma, bullbakande karriärkvinna med egna intressen, bokklubb och välinrett hem och nya fondtapeter också! Och huset ska vi renovera själva. Och brödet ska vi helst baka själva… Och vi ska så klart ha den där fiffiga förvaringen i hallen – som ska lösa alla våra logistiska problem klockan sju på morgonen då stressar iväg till skola, dagis och jobb. Vi ska helst ha ett alldeles nytt kök, fast vi inte hinner laga mat där så ofta som vi skulle önska…
Nu kanske inte ni känner igen er i just de här exemplen. Men det finns andra. Till exempel: Det räcker inte med att bara vara mamma (och pappa), vi måste läsa in oss på barnpsykologi, helst olika skolor så att vi kan ta ställning till vilken lära som är den rätta. Vi ska laga ekologisk mat från naturliga råvaror – förstås från grunden. Vi ska vara ständigt uppkopplade, tillgängliga på mejl, mobil, facebook… Och samtidigt helst hämta klockan tre på dagis, vara engagerad i föräldrarådet på skolan och träna dotterns fotbollslag. Och klara arbetslivet med ett tempo som vi aldrig tidigare har sett på maken av.
Ja, fyll i själva.

Visst känner man igen sig….

Intressant
Facebook
LinkedIn
Instagram