Denna härliga och varma semesterdag startade med ett yoga/styrkepass på bryggan och följdes upp med en lång simtur bort till Evertssons boj. Sedan blev det brygghäng med mera bad, fika och sommarpratare. Sedan tyckte Anders att det var dags för en utflykt med båten så vi styrde kosan mot Ridöns Lastbrygga. Vi promenerade upp till Cafe Magasinet som ligger mitt på Ridön och tog oss en kaffe och bulle. De som driver Kafet är jättetrevliga och så träffar man folk från olika hörn i Mälaren som har tagit en dagstur med båten eller ligger vid någon av de 5 båtklubbarna som finns på Ridön.
På Ridön kan man på på ett vandrarhem eller hyra en stuga och Havsörnen går hit ut flera turer per dag från Västerås.

Ridön var från början i privat ägo för att sedan övergå i kyrkans ägo under medeltiden. Vid reformationen blev dock Ridön kronans egendom. Vid denna tid tror man att ett skeppsvarv varit beläget på ön. Ett av de skepp som ska ha tillverkats vid detta varv var regalskeppet som gick under namnet Riksnyckeln. Under årens lopp tror man att ungefär åttahundra båtar har byggts på Ridön. Riksnyckeln säg ha byggts på Ridön omkring 1617 och var ett av de stora örlogsfartygen som Sverige hade på den tiden. Fartyget kunde ha en besättning på maximalt 366 man, varav 250 soldater – och skeppet kunde bestyckas med 28 kanoner.

Men nuförtiden är Ridön mest för rekreation och turism. Här finns härliga turstigar av olika längd som tar dig runt i det vackra kulturlandskapet.

Här en jättegran, jag skulle kunna bli en utmärkt guide, eller….

Varmt för Molly idag gäller att se till att hon får tillräkligt med vatten.

Och har man inte egen båt, som vi har, kan man åka med Havsörnen hit ut till Ridön.

Och när man vill signalera till Havsörnen att man vill åka med skall den gröna sidan vara vänd mot sjön, annars kör båten förbi.

Anders är Kapten och jag är matros (Citat Carola Häggkvist)

Men nu är vi hemma igen och luften står helt still, kanske lite åska på gång?

Utflykt till Ridön
Märkt på:            

En reaktion på “Utflykt till Ridön

Kommentarer är stängda.

Facebook
LinkedIn
Instagram