Ett tjusigt och personligt vardagsrum, ett praktiskt kök, ett fräscht och stilrent badrum och ett mysigt sovrum står oftast högst upp på listan när vi inreder våra hem. Hallen är dock en minst lika viktig del av helheten.

Det behöver inte vara avancerat. Med bra förvaring, ett öppet intryck och genomtänkta detaljer kommer du långt.

Planera hallen

Börja med att ta ett helhetsgrepp. Hallen är det första du och gästerna ser av hemmet. Kolla in hallen som om du ser den för första gången.

Tänk att du ska få upp alla prylar från golvet. Var ska du förvara jackor, halsdukar, mössor och skor? Var kan du lägga ifrån dig nycklar och paraply?

Fundera också över vad kan du gömma undan. Leriga barnsstövlar och regnkläder gör sig bäst bakom skjutdörrar eller kan de i stället förvaras i tvättstugan? Kan du bygga förvaring under trappan?

Försök att inte ha för mycket kläder framme i hallen, ta för vana att rensa bort kläder och skor efter säsong. Jag brukar göra en rensning varannan månad eller när det hopar upp sig för mycket.

Inredningsstil

Låt hallen vara personligt inredd och matcha hemmets övriga inredningsstil. Här nedan är min moodboard för hallen där jag satt min personliga prägel och följt husets stil och ålder. Läs mer om vår hall här.

Hallgolv

I hallen är det viktigt med ett tåligt golv. Parkett repas för lätt och trägolv tål inte väta så bra. Sten- och klinkergolv och nya sorters laminat är att föredra i hallen. Gummi och betong är också val man kan göra. Vår hall hade marmor och det kan bli lite kalt och kallt så vi har lagt en tålig matta som ger lite mjukhet till marmorn.

 

 

 

Lampor

Belysningen är jätteviktig. Här vill man snabbt kunna hitta rätt kläder och prylar. Bra takbelysning och någon snygg lampa på väggen eller på ett avlastningsbord är fint. Vi har spottar vid sidofönstren och en taklampa som går att dimra.

 

En liten byrå för sjalar och handskar och en snygg lampa gör hela hallen. Även här behövs vackra stilleben! En elefant från en indisk kollega, en lampa som vi köpt på IKEA för 20 år sedan, ett doftljus och en svärmors tunga med fin kruka från House Doctor. Spegel och byrå från Gavel 25 här i Västerås.

Förvaring

Hitta rätt förvaringslösning till just din hall. Mät före köp och använd ytan kvadratsmart. Är det trångt kan det vara bra att låta en finsnickare platsbygga en möbellösning utifrån ert behov. En fin sittmöbel är viktigt i hallen. I vår hall har vi en platsbyggd teakbänk där man kan sitta och ta på sig skorna.

Både öppen och dold förvaring är bra. Möblerna får gärna vara nätta och ha dold förvaring.

Få upp så mycket som möjligt på väggarna. Välj snygga krokar och knoppar.

Skohyllor, hatthyllor, klädställningar, tamburmajor och avlastningsbord finns i massor av olika stilar att välja bland. Paraplyställ och korg för brev och påminnelser kan bli snygga detaljer. Matchande galgar, gärna i metall eller färg är snyggt.

Tänk på att förvara kläderna som man bär dem på kroppen. Mössor högst upp, kläder på mitten och skor längst ner. Även här har vi en tidstypsik  hatthylla med en bakomliggande spalje som släpper igenom ljuset från fönstren från övervåningen och ger en skymt av vår fina ektrapp.

 

Inredningsdetaljer

Detaljer som sätter stilen kan vara valet av dörrmatta, krokar och snygga korgar. Fixa ett fint fat för nycklar och småsaker.

Att smycka väggarna med tavlor och speglar gör att hallen upplevs större.

Tänk på andra

Inred också efter behov. Låt små barn kunna hänga sin jacka i rätt höjd. Har ni hund är det praktiskt med en speciell krok för kopplet. Skohorn är det många gäster som vill ha!

Så tänkte jag med våran hall. Även om mycket i hallen var bra från början vi förstärkte det som var bar och försökte att följa husets stil.

 

 

Hallen 360 grader
Märkt på:            
Facebook
LinkedIn
Instagram