Onsdag är lika med auktionsdag här i staden. Den lokala auktionsbyrån Byrån Effecta presenterar Veckans auktion.
Jag plockade ut lite godbitar.

Pinnstol av Yngve Ekström, “Pinnochio”.

Golvlampa, mässing, Blond belysning AB

Bordsfotogenlampa, mässing, 1900-tal

Soffa, svängd, 1940/1950-tal

Stig Lindberg ”Springare”

Servis Hertha Bengtsson, “Koka Blå”, Rörstrand

Stig Lindberg, tegods, “Spisa Ribb”, Gustavsberg

Göran Wärff, skål, Kosta

Lite kort info om konstnärerna ovan, det här kan man läsa på Wikipedia.

Oskar Yngve Ekström, född 16 juni 1913 i Hagafors i Småland, död 13 mars 1988, var en svensk möbelformgivare, träsnidare, skulptör och arkitekt. Ekström förknippas ofta med länstolen “Lamino” som 1999 utsågs av tidskriften “Sköna Hems” läsare till århundradets svenska möbel.

Stig Lindberg föddes som det yngsta av fem barn till Helof och Lydia Lindberg. Han tog studenten 1935 i Jönköping och började samma år på Tekniska skolan i Stockholm. År 1936, bara 20 år gammal, hade han sin första kontakt med Gustavsbergs porslinsfabrik. Fabriken gick dåligt och chefen för fabriken, Axel Odelberg, kunde inte ens lova en sommarpraktikantanställning, varpå den självsäkre unge Lindberg svarade: “Om ni anställer mig så skall jag se till att det blir jobb på fabriken”. Under två sommarmånader fick han visa för Gustavsbergs konstnärlige ledare Wilhelm Kåge vad han kunde och blev därefter Kåges elev.

Hertha Bengtson, född 1917 i Blekinge, död 1993, var en svensk keramiker och glaskonstnär. Hertha Bengtson var verksam vid bland annat Hackefors porslinsfabrik, Rörstrands Porslinsfabrik, Höganäs Keramik AB och Strömbergshyttan. Under 1970-talet arbetade hon även i Tyskland, vid Thomasfabriken inom Rosenthalkoncernen. År 1951 skapade hon för Rörstrand servisen “Blå eld”, som blev hennes genombrott som formgivare, och 1956 “Koka”. Bengtson finns representerad vid bland annat NationalmuseuM i Stockholm.

Göran Adolf Henry Wärff, född 17 september 1933 i Slite, Othems församling i Gotlands län, är en svensk formgivare och glaskonstnär. Göran Wärff är son till apotekaren Harry Wärff och textilläraren Inga Nyberg. Han bedrev arkitekturstudier vid Technische Hochschule i Braunschweig i Tyskland 1956–1958 och konsthantverk vid Hochschule für Gestaltung Ulm 1958–1959 samt måleristudier i London. Tillsammans med dåvarande hustrun Ann Wärff arbetade han som formgivare på Pukebergs glasbruk 1960–1964. Från 1964 arbetade de under Erik Rosén på Kosta glasbruk (från 1975 Kosta Boda).

Och jag har som vanligt bjudit på några av föremålen ovan, gissa vilka?

 

Utvalt av mig från veckans auktion på Byrån Effecta
Märkt på: