Framtidens hem kommer att bestå av något gammalt, något nytt, något lånat, något blått, något fått – eller kanske ärvt, precis som en bröllopsutstyrsel enligt sägnen. Jag är ju en stor fan av att fynda på auktioner och loppisar. Den här veckan har jag satt ihop några väl valda inredningsdetaljer, de passar inte in här hemma i Villa Ormberget men kanske i en lägenhet med högt i tak och stuckaturer från förra århundrandet. Allt är hittat på Västerås egen auktionsfirma Effecta.


Golvlampa mässing Nafa 1900-talets andra hälft
Matta rölakan ”Åkerö”
Kuddar med tyg tulpan av Josef Frank Svenskt Tenn
Vas Pia Rönndahl ”Azalea” från Rörstrand
Skål Carl-Harry Stålhane från Rörstrand
Vas av Erik Höglund Boda
Färglitografi Theo Tobiasse
Klädskåp från mitten av 1900-talet
Bricka och kudde från Svenkt Tenn

Återbruk är en av de starkaste trendernerna idag, det märks tydligt inte minst hos den yngre generationen som sätter bo och ska inreda ett hem för allra första gången. De blickar tillbaka. Kanske inte så mycket på inredningsstilen hos föräldrarna som på ett sätt tillhör en generation med slit-och-släng-mentalitet, och vars bohag i stor utsträckning kommer från Ikea och andra större möbelkedjor. Nej, man blickar längre tillbaka och landar då i morföräldrarnas hem. Där hittas – med literatur – danska designföremål och möbler med hög hantverkskvalitet. 90-talisterna söker efter hållbar design och föremål som behåller sitt ekonomiska värde. Man handlar på loppis eller auktion, väl medvetna om att dessa föremål oftast går att sälja igen.

Vår ökade kunskap om konsumtionens effekter på miljön är naturligtvis en starkt bidragande orsak till intresset för återanvändning. Men det handlar inte bara om hållbarhet, utan också om lekfullhet. Man blandar olika stilar och vill omge sig med föremål som berättar vem som bor i hemmet. Hemmet får gärna spegla våra intressen och personligheter. Proveniens, alltså föremålets bakgrund och historia, har blivit allt viktigare.Det är intressant att veta vad som ligger i tiden. Här är nio heta antiktrender! 

Stick ut inredningsdetalj som har wow känsla och får igång konversationen
Lampor, särskilt designlampor är i ropet.
Carl Malmsten toppar auktionsfirmorna på nätets sökord för andra året i rad. Men även sofforna och Carl Malmstens stilrena trämöbler är åter på modet och går bra på auktion. Min Carl Malmsten soffa ser ni här.
Drinkvagnen, coctailtrenden är på väg tillbaka. Min drinkvagn som jag köpte 2014 ser ni här.
Firman Svenskt Tenns objekt är populära på auktionerna. Svenkst tenns möbler och inredningsdetaljer är tidslösa och av god kvalitet.
Carl Larsson stilen
Gustavianskt kommer starkt.

Följ mig
Trendigt på auktionerna
Märkt på:                    

En reaktion på “Trendigt på auktionerna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *