Ett fiskehemman till salu på Möja från 1921 med sandstrand och klipphällar visst låter det som en dröm. Entré med inbyggd glasad veranda för middagar.Vardagsrum med fönster åt tre väderstreck, trägolv, spröjsade fönster och en eldstad . Gångavstånd till ångbåtsbryggan så du behöver inte egen båt för att ta dig hit.


Möja är en stor levande ö med många bofasta och bra service. Här finns en affär som är öppen året runt i Berg. Flera restauranger t ex Wikströms Fisk i Ramsmora och Möja Värdhus & Bageri i Berg med möjlighet till övernattning. Bageriet på Möja har hundraåriga anor. I dagens bageri har det bakats bröd sedan 40-talet. Under sommaren är diskarna fyllda med bröd, bullar, kakor och bakelser.


Möja omnämndes redan på 1200-talet i farledsbeskrivningen Kung Valdemars segelled under namnet Myghi
Möja har haft en fast skärgårdsbefolkning sedan hundratals år. De bofasta försörjde sig på fiske, småskaligt jordbruk och diverse hantverkssysslor. Möjaborna bedrev sedan långt tillbaka i tiden omfattande fiske ute vid Nassa och Björkskärs skärgård.
Rysshärjningarna 1719 drabbade ön hårt då alla byggnader utom kyrkan brändes ner. Ryssarna upprättade också ett etappläger på öns västra sida där ett tjugotal ryssugnar ännu finns kvar.
Och bilderna från stugan talar ju sitt eget språk om en annan tid då man levde av vad havet gav.

Nästan som ett litet välbevarat museum, jag hoppas att de som tar över huset inte renoverar bort den underbara gammeldags känslan av ett fiskehemman från förra seklet.

Bilderna är lånade av mäklarfirman sjönära.se och objektet hittar ni här.
Visst skulle jag passa in här…..

Följ mig
Ett fiskehemman på Möja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *