I helgen skördade jag frön från mina stockrosor fröerna hade torkat och var mogna för skörd. Jag skakade ut frön direkt i jorden och sparade några för att plantera i mars hemma i krukor. Odlar man olika sorter kan man inte vara säker på att de fröer man tar från en sort blir exakt likadana som moderplantan, då stockrosor korsförökar sig. Att de inte är fröäkta behöver inte vara en förlust, då du istället kan få fram nya korsningar.

Man kan så stockrosfrön direkt på växtplatsen under maj – juni, eller förodla från mars – april, för en senare utplantering. Fröna sätts ca 1 cm djupt i genomvattnad såjord. De gror vid 14-15° C. När plantorna börjar visa sig, vill de stå ljust. Har man förodlat kan de börja skolas ut när risken för frost är över. Plantera sedan ut på växtplatsen. När jag började med mina stockrosor förodlade jag frön som jag fått av grannen, läs mer om det här.

Och ni som varit med på min stockrosresa vet ju hur det gick.
2019

2020

Men nästa år skall vi ta det här med stockrosorna till en ny nivå, nästa år blir det FYLLDA stockrosor, dessa frön har inhandlats.

Skörda frön till nästa säsong
Märkt på:            

2 reaktion på “Skörda frön till nästa säsong

  • 2020-08-25 kl. 20:39
    Permalänk

    Tack för tipset! Du har så vackra blommor i din trädgård!
    Och trevlig och varierande blogg också ;). /Annika

Kommentarer är stängda.

Facebook
LinkedIn
Instagram