Imorse vaknade vi till sjörök ute på fjärden
häftigt och lite spöklikt. Att ha ett hus vid sjön bjuder på så många
olika scenarier som häftiga soluppgångar under sommaren,
mångator under augusti och september, stilla mornar då inte en krusning
syns på sjön. Man upphör aldrig att förundras över naturens skönhet.Sjörök uppstår då vattenytor kommer i kontakt med betydlig kallare luft. Genom avdunstning från vattnet får man då ett fuktigt luftskikt med ungefär vattnets temperatur.
Den uppvärmda luften stiger sedan i form av “blåsor” och blandas med den omgivande kalla luften. På så sätt kondenseras vattenångan och ger upphov till ett tunt skikt med dimma närmast vattendragets yta och når sällan mer än ett tiotal meters höjd.
Genom de livliga vertikala rörelserna i skiktet får dimman ett ojämnt och rörligt utseende, sjön ryker.

Sedan kom solen fram och torkade alla våra utemöbler som skulle in i boden. Anders stuvade som vanligt då får han det som han vill….. Bojen åkte upp och tvättades av, nu är det bara lilla rodbåten som skall upp på bryggdäck där den får ligga under vintern och grillen och Anders kajak som skall in under tak sedan kan vintern komma.

En morgon med sjörök
Märkt på:                    
RSS
Follow by Email
Facebook
Instagram