Jag har inte varit inne på kontoret på 4 veckor, det känns bäst så när smittan sprider sig i samhället. Jag skall beställa möblerna till mitt hemmakontor i veckan så vi kan börja fixa med det nu till helgen. Det här skall du tänka på när du jobbar hemifrån.

1. Det är viktigt att ha en dedikerad plats för sitt kontor. Ett av våra gästrum är möblerat med en arbetsplats med en extra dataskärm. Här kan jag stänga dörren om mig och när jag har slutat för dagen går jag ut genom dörren och avslutar arbetsdagen.
Så här ser mitt kontor inte ut just nu men snart så.

2. Stäm av arbetstider och tillgänglighet med kollegor och chefer. Bestäm hur och när ni stämmer av. Vi är ju alltid uppkopplade med Teams och kan nå varandra när som helst på chatten eller telefon. I och med att vi jobbar agilt med sprinter på 14 dagar så är varje dag i stort sett planerad ner på minsta timme det gör det lättare att veta vad man skall jobba med, särskilt när man jobbar hemifrån.

3. Eftersträva en ergonomiskt bra arbetsplats att sitta, och om möjligt även stå, vid. Se till att du har en bra stol och att du har bra ljus där du sitter eller står. Kanske kan du hitta två platser i ditt hem för att även kunna stå under delar av dagen. Detta löste jag med en pall som jag ställer på skrivbordet och flyttar upp datorn på på så sätt får jag ståplats. Jag står nog ungefär hälften av min arbetsdag.

4. Att jobba hemma kan bli ganska ensamt. Säkra upp en digital kontakt för att träffa kollegor, kunder och affärspartners via videomöte. Vi har regelbundna fikamöten inbokade ca 3 ggr i veckan och sedan blir det ju andra möten på Teams som gör att man inte känner sig ensam. Ett par bra hörlurar är inte fel då de ofta förbättrar ljudkvalitet och upplevelse. Ett par Sony med brusreduktion är ett par bra lurar att investera i.

5. Ta små korta 5 minuters pauser ofta. Forskning visar att korta pauser ökar produktivitet och kreativitet.
Men inkludera också längre raster i ditt jobbschema för att röra på dig ordentligt och byta miljö. Ta en lunchpromenad eller en löprunda. Träning och miljöombyte ökar välbefinnandet och gör oss mer kreativa och koncentrerade – en bra förutsättning för en bra jobbdag. Här har man ju lite nytta av Molly, hon säger till när det är lunch….

6. Betrakta din dag som just en arbetsdag. Undvik TV-n så att du kan fokusera på arbetet. Gillar du bakgrundsljud sätt istället på musik.
Låt inte heller tvätt, städning eller disk ta din uppmärksamhet. Håll dig till din arbetsplanering och låt alla hemmasysslor vänta tills du jobbat klart för dagen.

Sex enkla tips som är bra att hålla sig till när du jobbar hemifrån. Jag har verkligen vant mig vid att jobba hemifrån, rutinerna har satt sig och jag funderar istället på hur jag någonsin skall kunna återgå till 8-17 på kontoret varje dag någonsin igen. Kanske blir det annorlunda post covid, kanske blir det mer hemmakontor,1-2 dagar hemifrån per vecka, jag hoppas faktiskt det.

Tips för dig som jobbar hemifrån.
Märkt på:        
Facebook
LinkedIn
Instagram