Man tager vad man haver, i detta fall när jag skulle slå in den första julklappen för julen 2020 så fick det bli pepparkakspapper från julen 2018, lite grovt snöre och en vit tuschpenna till dekorationen.

Jag tycker att det är kul att slå in presenter när jag har tiden och inspirationen är där, i år kommer nog att wrappingen gå i brunt, beige och natur. Men vad betyder allt detta omslagspapper för miljön? Enbart i Sverige kastas 25 procent mer skräp under julperioden än resten av året. Mycket av skräpet börjar sitt liv som en festlig presentförpackning. Varje år förvandlas fyra miljoner ton träd till presentförpackning och shoppingpåsar med jultema, bara för att sedan slängas som sopor. I Storbritannien kunde presentförpackningen som slängs varje år linda in ekvatorn nio gånger. Men det finns mer hållbara sätt att slå in presenter, vissa omslagspapper är bättre än andra. Att återanvända brunt återvunnet omslagspapper som piggas upp med lite stämplar, stjärnor ritade med guldpenna, en grankvist, en kotte, och ett grovt snöre det blir fina paket.

De flesta av omslagspappret kan återvinnas men undvik metalliskt, glittrat och laminerat papper som är svårt att återvinna. Vissa presentförpackningar med starka färger är också svåra att återvinna, så leta efter förpackningar som är dekorativa utan att bli överdrivna. Köp oblekt papper, så hög kvalitet och fri från glitterpingviner som möjligt. Uppmuntra försiktig öppning och återanvändning, min svärmor Berit är proffs på detta.

Så här såg det julen 2018.

Julen 2019

Idag köpte jag en liten skinka och gjorde min farmors fantastiska senap som är sådär utomjordiskt god, receptet hittar ni här. Jag lär göra några senapskok till innan jul för det brukar gå åt ganska fort, som sagt den godaste senapen ever, prova.

Första klappen inslagen
Märkt på:                        
Facebook
LinkedIn
Instagram