Clara som har en av mina favoritbloggar Underbara Clara skall bygga om sitt kök. Hon vände sig till köksfirman Marbodal för att få hjälp med sitt nya kök. Jag blev nyfiken och gick in på Marbodals hemsida och där fick jag skapa en egen moodboard, så här blev den.

Nja det var väl inte riktigt mitt i prick. Jag älskar ju mitt retrokök och vill ju gärna ha ett liknande kök men med alla moderniteter som självstängande lådor som ljudlöst glider igen, snygg och proffsig belysning, tillhörande besticklådor i fint trä, källsortering på skenor, snygg köksblandare och smarta eluttag.

Översta raden kök från Lundins
På andra raden Järfällakök och Baners kök från Kvänum
Nederst kök med beslag från Byggfabriken samt olika perstorpskivor.

vad skulle jag göra annorlunda om jag gjorde om köket rent planeringsmässigt, fler eluttag är det enda jag kommer på faktiskt. De var bra på kök på 50-talet.
1948 framlades ett förslag till svensk köksstandard som klubbades 1950. Standarden hade utvecklats i samarbete med Hemmens Forskningsinstitut och var resultatet av många års köksstudier. Den innefattade både över- och underskåp samt högskåp, garderober och städskåp. Dessutom fanns riktlinjer för hur modulerna skulle sättas samman och hur många som behövdes beroende på lägenhetsstorlek. Bänkhöjden var ofta 85 cm, och diskbänken 90 cm hög för att underlätta vid disk. De kök som byggdes under 1950-talets första hälft är för det mesta mycket gedigna med stommar i massivt trä. I mitten av 1950-talet började det bli allt vanligare att de större tillverkarna ersatte det massiva träet i stommarna med ett ramverk av reglar som kläddes i masonit. Det blev både billigare och minskade vikten. Mer påkostade köksluckor och lådfronter fanerades med teak eller mahogny vilket gav ett exklusivt intryck.

Tänk att det redan är torsdag jag förstår inte var veckorna tar vägen, så är det väl när man har ett jobb som man trivs med. Men i helgen skall jag antingen åka skidor eller skridskor, jag har sett på facebook att Västerås Isplogare är på gång att fixa skridskobanor på Mälaren. Det brukar vara riktig folkfest ute på Västeråsfjärden när det går att åka skridskor på de fina banorna. Jag har tagit fram långfärdsskridskorna och dammat av dem så jag är definitivt redo.

Om jag skulle bygga ett nytt kök
Märkt på:                
Facebook
LinkedIn
Instagram