Jag vill ha tidig blommning av mina luktärter därför har jag försått inomhus för 3 veckor sedan. När de kommer igång att växa brukar det gå fort, kanske lite för fort så de kan vara svåra att hantera inomhus innan det är dags för utplantering. Börja med att toppa dem. Det är en åtgärd som är väldigt smart eftersom plantan då förgrenar sig och ger två långa stjälkar som ger blommor till sommaren. Möjligen kan man toppa ytterligare en gång men inte fler. Det finns en gräns för hur mycket en planta orkar växa och utveckla blommor.

Du kan toppa plantorna direkt efter att första bladparet vuxit ut eller, om det fortfarande är tidigt på säsongen så väntar du till ytterligare två bladpar finns vuxit ut och toppar på samma ställe, dvs. ovanför första bladparet. Den längre toppen du då får har två par blad och kan därför användas som stickling.
Så nu skall jag klippa vid pilen och sticklingarna skall jag plantera om.

Så här planterar du sticklingarna. Börja med att nypa eller klippa bort de nedre bladen någon millimeter från stjälken. Plantera sticklingen i såjord så djupt så att platsen där bladen tidgiare satt kommer 1-2 cm under jorden.
Håll jorden fuktig och låt sticklingarna stå i ett minidrivhus med lock för att hålla hög luftfuktighet.
Efter två-tre veckor börjar sticklingarna sträcka på sig och växa till. Det är ett bra tecken på att rötter har bildats. Då trivs de bättre utanför minidrivhuset.
Sköt sedan om dem på samma sätt som de frösådda plantorna.

Dags att toppa luktärtorna
Märkt på:            
Facebook
LinkedIn
Instagram