Rabarber är en grönsak, men säljs som en frukt. Den speciella, syrliga smaken kommer främst från äppelsyra. Strävheten kommer från oxalsyra och varierar mellan olika sorter.
Förr åt man rabarbern på samma sätt som vi idag äter vårprimörer: råa med lite salt och peppar! Och rabarbers syrliga smak gör sig ypperligt i matlagning, exempelvis som chutney till fetare fiskar, fläskkött och anka eller i en persisk lammgryta. På danska ön Bornholm är rökt sill med rabarberkompott en traditionell rätt.

Rabarber kan skördas från slutet av april och en bit in i augusti. I början av säsongen är stjälkarna som bäst och behöver sällan skalas. Ju längre in på säsongen desto grövre blir fibrerna grövre och smaken träigare.
Skördad rabarber går bra att förvara i kylskåp i ungefär en vecka eller att skära ner i bitar och frysa in i lagom stora portionspåsar.

När jag gör rabarberpaj blandar jag nästan alltid in jordgubbar 2 delar rabarber med 1 del jordgubbar. Rabarbern plockas genom att dra upp försiktigt. Om du är duktig på att löpande plocka av de stora bladen dyker det hela tiden upp ny rabarber och har du tur kan du skörda långt in på hösten .

Blommorna är vattnade, ytterliggare 40 meter begränsningskabel nedgrävd och potatisen kupad. 11300 steg idag, snitt 10508 steg så långt den här månaden. Sömnen går bättre jag kommer att skriva ett inlägg om sömnskolan och vilket resultat min sömnpsykolog kom fram till. Men nu blir det soffan och vila min trötta kropp, det tar på att gräva ner begränsningskabel.

Rabarber för Dummies
Märkt på:                
Facebook
LinkedIn
Instagram