Man äter inte bara med munnen, utan även med ögonen, som bekant. Färgglad mat kallas också för “supermat”, i och med att det innehåller mycket antioxidanter, som hjälper kroppen att ta upp rätt ämnen och mota de ämnen som inte behövs lika mycket. Färgglad mat är därmed inte bara godare utan även nyttigare. Och idag när jag fixade min lunch och tittade på tallriken när jag lagt upp min mat så blev jag så lycklig, tallriken var som en färgrik tavla.

Mörkgröna grönsaker som spenat, broccoli och ärter är bland annat rika på folat, ett B-vitamin som minskar risken för sjukdomar i hjärtat och blodkärlen. Den röda färgen i tomater, paprika och vattenmelon däremot, kommer från antioxidanten lykopen som enligt forskning kan minska risken för blodpropp och vissa typer av cancer. I vissa fall sitter de nyttiga ämnena främst i skalet. I aubergine, röda druvor och bär till exempel, är skalen fulladdade med antioxidanter. Att äta mer bär kan därför medföra en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar hos kvinnor.

På lunchpromenaden med Molly raspade jag ihop lite blommor vid stigen och stal en Pion från busken nere vid sjön, Voila torsdagsbuketten.

Jag gillar det där lite busiga, tuffsiga och spretande när det kommer till sommarbuketter.

Idag är det så varmt att jag inte orkar gräva begränsnigskabel, efter jobbet band jag upp en tomatplanta, klippte halva gräsmattan, vattnade, torkade av utemöblerna och dörren till Andersstugan som var full med svarta mögelprickar. Idag plockade jag den första jordgubben och den smakade guuuudomligt. Imorgon skall det bli ännu varmare kanske blir det ett premiärdopp på lunchen, vem vet. Sture, vår granne, mätte vattentemperaturen till 22 grader, bara att hoppa i.

Färgglad mat och en ruffsig torsdagsbukett
Märkt på:            
Facebook
LinkedIn
Instagram