Det är så härligt att få umgås med våra barn/unga vuxna och deras kompisar för det blir så intressanta diskussioner. Under midsommarmiddagen diskuterades kontrollbehov, och det var skönt att höra att det är fler än jag som har har/lider av kontrollbehov. Mitt kontrollbehov visar sig inte så mycket på mitt jobb men mer när vi t.ex skall ut och äta då måste jag kolla upp vilken restaurang vi skall gå på eller när vi skall bestämma vad vi skall göra på semestern sådant överlåter jag nästan aldrig åt Anders.

Kontrollbehov är när vi fokuserar på detaljer, att saker händer på ett visst sätt. Och när de inte gör det så mår vi dåligt. Det kan röra sig om att praktiska saker som:
Dina vardagsrutiner måste ske på rätt sätt.
Arbetet ska utföras i viss ordning.
En överdriven vilja att ha kontroll på andra och att alla gör det de ska.
Att ha kontroll över sin partner.
Att kontrollera alla på en fest till exempel  – att alla ska vara nöjda och ha det bra.

Det där med att ha kontroll över en fest som till exempel midsommar det har jag problem med, men den här gången tänkte jag som så, vad kan jag kontrollera det skall jag fokusera på. Alltså jag kan kontrollera att allt material finns för kranstillverkningen, att all mat finns inköpt och att alla som skall sova över i sommarhuset har en sängplats och rena lakan. Vad jag inte kan kontrollera är att alla skall ha roligt och trivas, fast jag gör mitt bästa för att alla skall ha trevligt ändå, jag kan inte kontrollera att någon uppför sig illa eller säger dumma saker, eller är ohövlig mot någon så det försöker jag att inte lägga ner någon energi på.

Vad jag fokuserade extra mycket var att vara närvarande och lyssna på vad som sägs, försöka vara en bra lyssnare och inte avbryta som jag har en tendens att göra. Så jag njöta av att hänga med barnen, deras kompisar och familjen Larsson. Kameran var laddad och favoritobjektivet var med….

Också det här med att så många bor i sommarhuset, drar in gräs på golvet, hänger blöta badhandukar överallt, note to myself att fixa en tvättlina, jag försöker blunda för stöket och bara njuta av att ha alla runt mig istället, gick sådär ….. men jag jobbar på det. Efter pandemin känns det som om jag blivit sämre på det här sociala samvaron och att jag stressar upp mig mer men också att jag blivit mer medveten om min stress och att jag försöker hitta verktyg att hantera den.

Imorse sov jag till halv 10, sedan frukost på bryggdäck med Ola och Anders, en kajaktur med Anna och 2 dyk från bryggan det är 24 grader varmt i vattnet så det var dags, till lunch gick de sista av midsommarmaten Jansons frestelse på knäckebröd och jordgubbar, det smakade väldigt bra.
Imorgon är det min första semesterdag, ja jag var ju ledig i torsdags men det räknas inte och det här med semester har inte helt sjunkit in än. Jag tror att den första veckan blir en blandning av fix i stugan, typ bättra på med målarfärg, städa boden, rensa ut skräp ur lådor och byråer, med kajakturer på Mälaren, en tur med båten till Gäddeholms kaffe för en räksmörgås och helt vanligt brygghäng.

Jobba med sitt kontrollbehov
Märkt på:            
Facebook
LinkedIn
Instagram